Overslaan en naar de inhoud gaan

Je denkt aan abortus?

AZ Sint-Maarten maakt deel uit van vzw Emmaüs. Binnen de groep Emmaüs is de vraag naar zwangerschapsafbreking bespreekbaar, in het bijzonder bij medische redenen of in uitzonderlijke situaties. We voorzien hierbij professionele begeleiding of verwijzen de vraagstellers door naar gespecialiseerde zorgcentra.

Abortus of de zwangerschap afbreken is in België aan een aantal voorwaarden verbonden:

  • Abortus kan tot en met twaalf weken na de bevruchting. 
  • De eerste consultatie en de eventuele ingreep moeten gebeuren in een centrum voor abortus. Dat kan ook in een ziekenhuis.
  • De abortus kan ten vroegste zes dagen na het eerste gesprek met de arts die de zwangerschap zal afbreken in het centrum voor abortus of het ziekenhuis.

Nood aan een gesprek of meer informatie? Neem contact op met onze voorlichtingsdienst via mail: voorlichtingsdienst.azsintmaarten [at] emmaus.be

Waarom denken aan abortus?

  • De zwangerschap was niet gepland.
  • Je komt in een noodsituatie door de zwangerschap. Bijvoorbeeld materiële problemen, familieproblemen of problemen in de relatie.
  • Minder dan een halve procent van alle vrouwen geeft verkrachting of incest als reden.
  • Je denkt dat de zwangerschap gevaarlijk is voor je lichamelijke of geestelijke gezondheid of voor die van de foetus.

Abortus om medische redenen?

In uitzonderlijke gevallen is abortus in België toegelaten na de twaalfde week zwangerschap:

  • De zwangerschap bedreigt je gezondheid.
  • Het is zeker dat het kind zal lijden aan een zware ziekte die niet te genezen is.

Deze abortus gebeurt in een ziekenhuis. Een centrum voor abortus zal deze zwangerschap niet afbreken.

Waar kan je terecht?

Je kan terecht voor een abortus in een centrum voor abortus of in een ziekenhuis. De centra voor abortus voeren meer dan 80% uit van alle abortussen in Vlaanderen.

Nood aan een gesprek of meer informatie? Neem contact op met onze voorlichtingsdienst.

De voorlichtingsdienst staat in voor begeleiding bij keuzes tijdens de zwangerschap. De dienst bekijkt ook mee hoe afscheid nemen mogelijk is bij het verlies van een zwangerschap. Als je dat wenst, helpt de voorlichtingsdienst je mee verdere begeleiding te zoeken. Neem gerust contact op via mail of via je arts. 

Meer informatie

Abortuscentra 
Adressen en contactgegevens van centra voor abortus in Vlaanderen (Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Oostende).

Naar de website

Fara 
Een luister-en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes.
Bereikbaar telefonisch op 016 38 69 50 of via vragen [at] fara.be (mail)

Naar de website

 
FOD volksgezondheid
Meer informatie over vrijwillige zwangerschapsonderbreking.

Naar de website

 
Sensoa
Voor meer informatie over seksualiteit en abortus

Naar de website

Voor meer informatie over abortus

Naar de website

Wat doet groep Emmaüs?

Binnen de voorzieningen van de groep Emmaüs is de vraag naar zwangerschapsafbreking bespreekbaar, in het bijzonder bij medische redenen of in uitzonderlijke situaties. We voorzien hierbij professionele begeleiding of verwijzen de vraagstellers door naar gespecialiseerde zorgcentra.

  • Zwangere vrouwen en hun partners begeleiden
    De medewerkers in de ziekenhuizen van de groep Emmaüs houden rekening met je vragen en die van je partner. Ze hebben altijd respect voor het ongeboren kind.
    Onze medewerkers zijn ervaren artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en pastorale medewerkers. Zij begeleiden jou en je partner steeds op een professionele manier in het ziekenhuis, of zorgen voor een juiste doorverwijzing.
  • Begeleiding voor de prenatale test
    De ziekenhuizen van de groep Emmaüs willen elke patiënt zo goed mogelijk begeleiden. Onze begeleiding start wanneer je naar ons komt voor een prenatale test. Tijdens zo’n test onderzoeken we je bloed en nemen we een echo van de foetus. We kijken of de foetus mogelijke genetische afwijkingen heeft. Je krijgt uitleg over de werkwijze en de gevolgen van de test.
  • Begeleiding na de prenatale test
    • De arts kan vaststellen dat de afwijking van de foetus ernstig is. De afwijking brengt het leven van de foetus en je gezondheid niet meteen in gevaar. In dat geval vraagt de arts advies aan andere experts, zoals gynaecologen, pediaters, maatschappelijk werkers, …
    • Beslissen de experts dat abortus om medische redenen mogelijk is? Dan kan de arts in overleg met jou en je partner de abortus uitvoeren.
    • Vinden de experts dat een abortus om medische redenen niet noodzakelijk is? Dan melden zij dat tijdig en motiveren dit.
  • Begeleiding voor de abortus
    Kies je voor een abortus om medische redenen? Dan spreken de arts en andere medewerkers eerst met jou en je partner over hoe het zal gebeuren. Jullie beslissen samen over de datum en plaats van de abortus. Bij opname in het ziekenhuis beslissen jullie ook wat er met de foetus gebeurt: wil je de foetus zien, moet er een autopsie gebeuren, wens je een afscheidsritueel, …?
  • Begeleiding na de abortus
    De begeleiding loopt verder nadat je het ziekenhuis verlaat. De arts nodigt je uit voor een controle. Je kan ook steeds terecht bij de voorlichtingsdienst voor info over begeleiding na een abortus.
  • Begeleiding bij behoud van zwangerschap
    Kies je ervoor om de zwangerschap verder te zetten? Dan zorgt het ziekenhuis altijd voor begeleiding. Dat kan binnen het ziekenhuis zelf, of in samenwerking met andere diensten.