Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens het multidisciplinaire teamoverleg krijgt elke patiënt een individueel advies geformuleerd. De obesitascoördinator brengt de patiënt op de hoogte van de adviezen en zorgt mee voor de effectieve opstart van de gekozen behandeling.

Mogelijkheden:

Niet-chirurgische behandelmogelijkheden van zwaarlijvigheid

Na een positief advies van het team, kan er een individuele begeleiding door een diëtist en kinesist opgestart worden, om te werken aan een evenwichtigere levensstijl. Onze focus ligt hierbij op gedragsverandering met haalbare en realistische aanpassingen. We bekijken individueel of je kan deelnemen aan het bewegingsprogramma in het ziekenhuis. De kinesist voorziet een schema op jouw maat om de gewenste resultaten te bereiken. Een bijkomende psychologische begeleiding en/of ondersteuning met medicatie is in sommige gevallen aangewezen. Driemaandelijks worden de resultaten van deze interventies opnieuw geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

Medicamenteuze behandelmogelijkheden van obesitas

De eerste benadering is uiteraard het behandelen van de aandoeningen die door de evaluaties aan het licht zijn gekomen. Dit kunnen ziekten zijn die de obesitas (ten dele) hebben uitgelokt zoals schildklierlijden, maar kunnen ook ziekten zijn die het gevolg zijn van de obesitas zoals diabetes of leversteatose. Ook vitaminetekorten worden gecorrigeerd.

Verder zijn er een drietal medicamenteuze behandelingen mogelijk van obesitas. Jouw arts zal jou hierover desgevallend inlichten.

Chirurgische behandelmogelijkheden

Obesitaschirurgie is een geschikte keuze wanneer de risico’s van de ingreep kleiner zijn dan die van obesitas op lange termijn. Er gebeurt een uitgebreide pre-operatieve screening via het obesitascentrum. De operaties zijn onderworpen aan strenge voorwaarden voor de terugbetaling. De BMI moet minstens 40 bedragen, of 35 in combinatie met diabetes mellitus, onbehandelbare hypertensie, slaapapneu of een vroegere obesitasingreep. De chirurg bespreekt na deze onderzoeken samen met de patiënt de meest aangewezen ingreep.

De operatie ondersteunt de verandering van de levensstijl. Het is belangrijk om zelf actief de levensgewoonten verder aan te passen:

  • voedingsaanpassingen
  • stressmanagement
  • meer beweging

De beste resultaten worden bereikt door een degelijke educatie door een multidisciplinair team en een goede opvolging.

Welke chirurgische behandelmogelijkheden biedt AZ Sint-Maarten aan?

Gastric bypass (laparoscopische ingreep / kijkoperatie)

Dit is de meest courante bariatrische ingreep en steunt op drie principes:

  • Vermindering van volumeinname
  • Vermindering van opnamecapaciteit (absorptie)
  • Vermindering van hongergevoel

Met een kijkoperatie verkleinen we de maag tot een kleine pouch. Die krijgt een verbinding met de dundarm, en pas na +/- 1,5m (“bypass”) wordt er een heranastomose aangelegd met de dundarmlis die de verteringssappen van maag, gal en pancreas aanbrengt. Hierdoor ervaart de patiënt een sterk afgezwakt hongergevoel. Door de kleine maagpouch kan de patiënt een kleinere hoeveelheid eten (en toch geen hongergevoel ondervinden) en door de gecreeërde bypass worden niet alle voedingsstoffen in het bloed opgenomen. De restmaag, het grootste deel van de maag, blijft in het lichaam. Ze produceert nog steeds verteringssappen en hormonen maar komt niet meer in contact met voedsel.

Sleeve gastrectomie (laparoscopische ingreep / kijkoperatie)

Deze procedure steunt op het principe van de volumebeperking én het uitschakelen van het hongergevoel.

Het is een kijkoperatie waarbij we de maag tot een lange nauwe buis verkleinen zodat kleinere porties moeten gegeten worden. Door het wegnemen van het linkerdeel van de maag (noodzakelijk om redenen van weggevallen vascularisatie) remmen we ook de productie van het hongerhormoon af.

Endoscopische sleeve gastroplastie (ESG)

Een nieuwe techniek, nu ook uitgevoerd in AZ Sint Maarten

Een ESG of ‘maagverkleining via de slokdarm’ steunt op het principe van volumebeperking zoals de laparoscopische sleeve gastrectomie.

Het is een recentere techniek die gebeurt via gastroscopie onder narcose met een kortverblijf van één overnachting.

De operatie gebeurt via de slokdarm, waarbij de gastroscoop via verschillende hechtingen de maag verkleint tot een ‘buismaag’. Hierdoor zijn er geen incisies en littekens en is de techniek veel minder invasief. AZ Sint-Maarten koos ervoor om bij deze techniek de endoscopische expertise van de gastro-enteroloog te combineren met de heelkundige expertise van de abdominale chirurg. Deze twee artsen voeren deze procedure altijd samen uit.

Het lijkt een veelbelovende techniek voor patiënten wiens BMI te laag is om in aanmerking te komen voor een standaard laparoscopische bariatrische operatie. Met de ESG-procedure kunnen ze toch een substantieel blijvend gewichtsverlies bekomen, wat bij de intragastric balloon-procedure veel minder gegarandeerd is.

Voorlopig is er geen terugbetaling voor de ESG-procedure.

Meer informatie betreffende deze techniek kan je teruglezen op deze pagina.

Gastric banding (laparoscopische ingreep / kijkoperatie)

De kijkoperatie die een aanpasbare ring rond de ingang van de maag snoert waardoor er een kleine voormaag ontstaat. De doorgang naar de rest van de maag verloopt vertraagd zodat er snel verzadiging ontstaat en de voedselinname vermindert. Deze techniek heeft vooral een volumereducerend effect en wordt momenteel bijna niet meer toegepast.

Niet-invasieve techniek: maagballon

Maagballon (intragastrische ballon)

Via gastroscopie kan een intragastrische ballon in de maag worden gebracht die met water wordt gevuld. Gevolg is dat er minder ruimte overblijft voor een voedselbolus, alsook dat verzadiging sneller bereikt wordt.  Nadeel is dat de ballon maximum een jaar kan aanwezig blijven en niet wordt terugbetaald. Oorspronkelijk is de Intragastric Balloon bedoeld voor de behandeling van patiënten die wegens voornamelijk anesthesiologische redenen een te groot risico vormen voor een directe operatie. Zij kunnen met de ballonplaatsing substantieel vermageren om vervolgens veilig geopereerd te worden.