Overslaan en naar de inhoud gaan

Hier lees je alles over wat er gebeurt wanneer je geopereerd wordt. Eerst mag je enkele uren niets drinken, je moet nuchter blijven. Daarna krijg je premedicatie om rustig te worden en wordt je in slaap gedaan door narcose. Na je operatie wordt je naar de ontwaakkamer gebracht en daarna terug naar de afdeling.

Tijdstip

Wanneer je 's ochtends aankomt, krijg je het tijdstip van de operatie te horen. Het kan soms gebeuren dat er een dringende operatie moet gebeuren bij een andere patiënt. Dan kan het tijdstip van jouw operatie veranderen. Dit is een vervelende situatie die jammer genoeg niet te vermijden is.

Voor de operatie

Nuchter blijven

Voor je operatie mag je enkele uren niets eten of drinken. Hoe lang op voorhand je niets mag eten, krijg je te horen van je dokter. Dit is zeker geen straf. Als je wel eet voor een operatie, kan je achteraf ziek worden. En dat willen we vermijden.

Premedicatie

Voor de operatie begint, krijg je premedicatie toegediend. Dit is een pilletje waarvan je angst afneemt en je rustig wordt. Het kan zijn dat de premedicatie via een siroop of met een spuitje in de poep wordt gegeven. Soms is het nodig om een prikje te geven.

Nadat je de operatieschort hebt aangetrokken en je premedicatie hebt gekregen, komt de verpleegkundige je halen. Hij of zij rijdt je naar het operatiekwartier. Je mag je knuffel meenemen.

Narcose

Een van je ouders mag jou begeleiden naar het operatiekwartier. Als je dat wil, mogen ze er ook bij zijn als je onder narcose gaat. Je wordt ofwel in slaap gedaan met een masker of met een prik.

Na de operatie

Ontwaakkamer

Na de operatie wordt je naar de ontwaakkamer gebracht om wakker te worden. Het kan zijn dat je heel onrustig bent als je wakker wordt, al zal je daar zelf weinig van merken. Het kan ook gebeuren dat je erg bleek ziet, of net heel rood. Hoesten is ook een normale reactie.

De verpleegkundige gaat je mama en papa halen wanneer ze bij je mogen zitten in de ontwaakkamer. Wanneer je terug naar de afdeling mag, komt de verpleegkundige je weer halen.

Terug op de afdeling

Het kan gebeuren dat je na de operatie wat slaperig of misselijk terug op de afdeling komt. Je zal ook veel dorst hebben. De verpleegkundigen zal je zeggen wanneer je terug mag drinken. Dit hangt af van het type narcose dat je hebt gekregen.

Probeer zoveel mogelijk te slapen wanneer je terug op je kamer bent. Als je wat onrustig wordt of je vecht tegen je slaap, mogen je mama of papa je op de schoot nemen of bij je in bed komen liggen. Als je wil stappen, laat je dan begeleiden door je ouders. Na de operatie ben je nogal slapjes.

Pijnbehandeling

We willen er voor zorgen dat je zo weinig mogelijk pijn hebt. Het is dus belangrijk dat je op tijd zegt hoeveel pijn je hebt. In de ontwaakkamer krijg je medicatie om de eerst uren te overbruggen.