Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor enkele dagen

Soms kan het zijn dat je enkele dagen moet blijven omdat je ziek bent of na een operatie. Om je weer beter te maken zal de dokter een behandeling voorschrijven. Hieronder lees je alles over de verschillende behandelingsmogelijkheden.

Medicijnen

Een medicijn dient om je weer beter te maken of om de pijn weg te nemen. Er zijn verschillende soorten medicijnen. Soms zien ze eruit als een pilletje, maar soms is het ook een drankje of is het opgelost in lucht.

Infuus

Als je door ziek te zijn niet meer genoeg kan eten en drinken of als je speciale medicijnen nodig hebt, krijg je een infuus. Dit is een zak met een vloeistof. Via een klein buisje in je arm, hand of voet krijg je de vloeistof binnen.  Dit buisje wordt met een prikje ingebracht. Een prikje is nooit leuk, maar als je goed stil blijft liggen, is het hopelijk weer snel voorbij.

Maagsonde

Als je ziek bent, lukt het soms niet goed om zelf te eten en te drinken. Dan kan het zijn dat de verpleegkundige een maagsonde steekt bij jou. Deze sonde is een dun buisje dat via je neus tot in je maag gaat. Via deze sonde kan dan vloeibaar eten en drinken worden gegeven. Ook siroop kan via de maagsonde toegediend worden.

Darmspoeling

Soms is het moeilijk om kaka te kunnen doen. De kaka kan vastzitten in je buik en dan krijg je veel buikpijn. Als dit zo is kunnen we je helpen om toch weer kaka te doen door je darmen te spoelen.

Hierbij wordt er een buisje in je poep geplaatst langs waar vloeistof tot in je darmen kan lopen. Je zal voelen dat je buik begint op te zwellen. Als alle vloeistof er in zit wordt het buisje weer verwijderd. Het is belangrijk dat je de vloeistof dan eventjes probeert op te houden vooraleer je naar het toilet gaat.

Als je nadien kaka gedaan hebt, komt de verpleegkundige even kijken hoe deze eruit ziet. Je zal drie maal per dag zo’n darmspoeling krijgen.

Naast de darmspoeling zal je ook medicatie moeten drinken om je darmen nog meer te spoelen. Dit is erg veel dat je moet drinken dus hopelijk heb je grote dorst. Als het toch niet lukt om zo veel te drinken kan deze vloeistof ook via een maagsonde worden toegediend.

Zuurstof

Wanneer je extra zuurstof nodig hebt, krijg je een zuurstofbrilletje of een zuurstofmasker.

Een zuurstofbril zijn twee kleine plastieken buisjes die onder je neus worden vastgeplakt. Uit deze buisjes komt wat extra lucht, zodat je gemakkelijker kan ademen.

Een zuurstofmasker is een masker dat over je neus en mond wordt geplaatst. Via dit masker kan je extra zuurstof inademen.