Overslaan en naar de inhoud gaan

Dokters

Als je ziek bent, ga je samen met je mama en papa naar je kinderarts. Door naar je te luisteren, je hartslag en temperatuur te meten en naar je longen te luisteren, kijkt de dokter wat er mis is. Hij of zij zal dan zien hoe je weer beter wordt en of je in het ziekenhuis moet blijven of naar huis mag gaan.

Wanneer je in het ziekenhuis moet blijven, komt de arts elke dag langs om te kijken hoe het met je gaat en wat er moet gebeuren om je te genezen. Hij of zij zal ook beslissen wanneer je naar huis mag gaan.

Een chirurg is een speciale dokter die je beter probeert te maken tijdens een operatie.

De slaapdokter zorgt ervoor dat je tijdens een operatie niets voelt en geen pijn hebt.

Je krijgt een verdoving waarvan je in een speciale slaap valt, zodat je niets weet van je operatie. Je kan dus niets horen, zien, voelen, ruiken of proeven terwijl de dokter jou probeert beter te maken. De anesthesist blijft bij jou tijdens je operatie om ervoor te zorgen dat je blijft slapen. Hij let op je ademhaling en hartslag.

De anesthesist maakt je ook terug wakker als de operatie voorbij is.

Hoe tovert de slaapdokter jou dan in slaap? Ofwel adem je door een maskertje op je mond en waardoor je in slaap valt. Ofwel krijg je een infuus met medicijnen in je arm waardoor je in slaap valt.

Verpleegkundigen

Verpleegkundigen zorgen de hele dag voor jou. Zowel wanneer je wakker bent als wanneer je slaapt. Zij werken niet allemaal op hetzelfde moment. Ze wisselen elkaar af, want zij moeten natuurlijk ook slapen.

De verpleegkundige komt bij jou langs om medicijnen te geven, een wonde te verzorgen en te kijken hoe het met je gaat. Als het nodig is, neemt ze je mee voor een onderzoek.

Soms moet ze ook de minder leuke dingen bij je doen zoals bloed prikken. Ze vertelt jou alles wat er met je gaat gebeuren en jij mag haar alles vragen.

Op de gang kan je elke dag de foto en de naam zien van de verpleegkundige die voor jou zal zorgen.

Andere medewerkers

Pedagogisch medewerker

Elke dag (behalve in het weekend en op feestdagen) is de pedagogisch medewerker op de kinderafdeling. Om je te leren kennen, komt ze je een bezoekje brengen.  Ze zorgt er voor dat je een leuke tijd hebt in het ziekenhuis en dat je alles begrijpt. 

Ze geeft uitleg over je verblijf en onderzoeken en helpt je met je huiswerk. Je mag van haar ook iets kiezen uit de speel-o-theek om te spelen of te knutselen.

Logistiek medewerker

De logistiek medewerker zorgt ervoor dat je kamer helemaal klaar staat. Ze brengt je eten op de kamer en brengt je naar een onderzoek. Voor de allerkleinsten maakt ze elke dag de papflesjes klaar.

Onderhoudspersoneel

De mensen van het onderhoudspersoneel poetsen elke dag je kamer.  Ze zorgen ervoor dat de kamers en de afdeling proper zijn.

Diëtiste

De diëtiste weet veel over gezond eten. Het kan goed voor je zijn om je eetgewoontes aan te passen. De diëtiste zoekt dan samen met jou en je ouders uit wat je best wel of niet eet. Je krijgt dan een aangepast eetschema.

Kinésist

De kinésist zorgt er voor dat je je lichaam goed beweegt. Hij zal daarom samen met jou oefeningen doen.

Vrijwilliger

Elke voormiddag kan je samen met de vrijwilliger iets knutselen of spelen op je kamer.