Overslaan en naar de inhoud gaan

Een bestralingsbehandeling verloopt in verschillende stappen.

Eerste consultatie

Tijdens je eerste consultatie maak je kennis met je radiotherapeut. Dat is een arts die gespecialiseerd is in bestralingsbehandelingen. De radiotherapeut zal je medisch dossier met jou bespreken en uitleggen welke behandeling hij/zij voorstelt. Ook hoor je welke neveneffecten kunnen optreden. Het opstarten van een bestralingsbehandeling gebeurt in overleg met je huisarts en andere specialisten die je opvolgen. Daarnaast leggen we tijdens deze consultatie de verdere afspraken op de bestralingsdienst vast.

CT-simulatie

Na de eerste consultatie plannen we een CT-simulatie. Dat is een volgende stap in de voorbereiding op de eigenlijke bestraling.

Met de CT-simulator worden beelden gemaakt van het te bestralen gebied. We vragen je de houding aan te nemen die je bij de eigenlijke bestraling zal moeten aanhouden. Hierbij worden hulpmiddelen gebruikt om je in de juiste positie te brengen. Voor meer info: zie video 'Hulpmiddelen voor de juiste houding' hieronder

Alle informatie van de simulatie wordt doorgegeven aan de medische fysici van de dienst. Zij zijn verantwoordelijk voor de technische aspecten van de bestraling. Je radiotherapeut en medische fysicus bepalen in overleg je behandelingsplan.

Bestraling

De eigenlijke bestraling volgt meestal verschillende dagen na de simulatie. Die tijdspanne is nodig om je bestralingsplan op te stellen en de nodige berekeningen uit te voeren. Je bestralingsplan is uniek en wordt speciaal voor jou opgesteld. Afhankelijk van je bestralingsschema word je gedurende een periode van één dag tot verschillende weken bestraald. Het aantal bestralingen weerspiegelt evenwel niet de ernst van je aandoening.

De bestraling op zich duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten. Met behulp van 3D-camera's word je gepositioneerd in dezelfde houding als tijdens de simulatie.

De bestraling vindt plaats in een bunker met dikke wanden van beton. Het toestel is groot, kan in meerdere richtingen roteren en maakt geluid. Dit kan voor patiënten indrukwekkend zijn. Je bent tijdens de bestraling alleen in de bunker, maar je verzorgend team volgt alles via camera en kan je horen. Het is belangrijk om niet te bewegen of te praten tijdens de bestraling.

Voor elke bestraling worden controlefoto’s genomen om de houding te controleren en zo nodig bij te sturen. Soms is het nodig om meerdere foto’s te nemen, waardoor de bestraling iets langer duurt. Dit kunnen we niet altijd op voorhand voorspellen.

 

Opvolging tijdens de behandeling

Heb je vragen of problemen tijdens je behandeling? Dan kan je steeds terecht bij je verzorgend team. Neem zeker contact op, hoe onbelangrijk deze vragen jou misschien ook lijken. Wekelijks word je opgevolgd door je radiotherapeut, aansluitend op je bestralingsafspraak.

Op het einde van je behandeling krijg je een afspraak voor de eerstvolgende controle bij je verwijzende arts voor de verdere opvolging.

Voel je je niet goed? Merk je dat er iets scheelt? Aarzel dan niet om dit te melden.

Hoe verloopt een radiotherapiebehandeling

Deze video toont hoe een moderne radiotherapiebehandeling verloopt. Aarzel niet om ons te contacteren als je nog vragen hebt.

Hulpmiddelen voor de juiste houding

Deze video legt uit welke hulpmiddelen kunnen gebruikt worden voor de simulatie en voor elke bestraling.