Overslaan en naar de inhoud gaan

Een multidisciplinaire aanpak van vaginisme.

Sinds september 2020 is dr. Erika Werbrouck werkzaam op de dienst gynaecologie. Ze is  verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van laparoscopische chirurgie voor o.a. endometriose, benigne ovariële en uteriene aandoeningen en maakt deel uit van de multidisciplinaire bekkenbodemkliniek.

Een grote troef in AZ Sint-Maarten is de aanwezigheid van een multidisciplinaire bekkenbodemkliniek. Hier behandelen we patiënten met een complexe pathologie. “Ik ben gesubspecialiseerd in urogynaecologie en bekkenbodemechografie. Als urogynaecoloog sta ik in voor het behandelen van prolaps, incontinentie en bekkenbodempijn. Vulvovaginale pijn en meer specifiek het behandelen van vaginisme kan een grote uitdaging vormen.”

Vaginisme, een minder gekende problematiek

Vaginisme is een probleem ter hoogte van de bekkenbodemmusculatuur. Door onvrijwillige spasmen van de bekkenbodemspieren ontstaat dyspareunie (pijn tijdens penetratie) tot zelfs apareunie (geen penetratie mogelijk). Secundair kunnen ook klachten van een overactieve blaas of stressincontinentie ontstaan. “Dit komt in alle leeftijdsgroepen voor en moet onderscheiden worden van vulvodynie, een chronische branderige pijn ter hoogte van de vulva.” 

Vrouwen met deze klachten zijn vaak al lang zoekende naar een oplossing voor hun pijnprobleem. “Ze stuiten dikwijls op ongeloof van hun partner en zelfs artsen. Naast het fysieke probleem is er frequent ook een onderliggend psychologisch probleem t.g.v. sexueel misbruik of slechte sexuele ervaringen.” Hierdoor komen zij in een vicieuze cirkel terecht van angst, spanning en pijn.

Sleutel tot genezing

De sleutel tot genezing is het doorbreken van de vicieuze cirkel. “Dit vergt een multidisciplinaire aanpak met een samenwerking tussen gynaecoloog en bekkenbodemkinesist waarbij de hypertonie of spierspanning en andere mogelijke triggers aangepakt worden. Daarnaast wordt psychologische ondersteuning aangeboden bij een aantal patiënten met, in sommige gevallen, ook relatietherapie.”

Een cruciale stap in de genezing is het ontspannen van de spieren. De bekkenbodemkinesist speelt een belangrijke rol in de aanpak van de pijnproblematiek op lange termijn. Naast de noodzakelijke relaxatietechnieken die aangeleerd worden om een herval te voorkomen, gaat de kinesist de bekkenbodemspieren manueel releasen door het stretchen van de spieren.

Nieuw: dry needling

“Bij sommige patiënten is de pijn en de ernst van de hypertonie van die aard dat kinesitherapie moeizaam verloopt of onmogelijk is. Bij deze patiënten pas ik dry needling toe. Deze techniek is nieuw wat de toepassing ter hoogte van de bekkenbodem betreft. We voorzien maximum drie sessies met een interval van twee weken.”

Na zorgvuldig onderzoek worden trigger points van de bekkenbodemspieren aangeprikt d.m.v. een acupunctuurnaaldje. Dit zorgt voor relaxatie van de spiergroepen. Hiermee bereiken we op korte termijn resultaten: een snellere relaxatie van de spieren en minder hevige pijn bij manipulatie van deze spieren. “Hierdoor verloopt de therapie bij de kinesist niet alleen adequater maar kan ook de totale behandelingsduur significant ingekort worden.” Na het toepassen van dry needling kan de bekkenbodemkinesist meestal met succes de verdere therapie aanvangen.

 

Meer informatie?

dr. Erika Werbrouck