Overslaan en naar de inhoud gaan
Moeder en dochter op eenheid pediatrie in AZ Sint-Maarten

Wanneer je kind wordt opgenomen in het ziekenhuis, heb je waarschijnlijk wel wat vragen. We verzamelen alvast wat belangrijke informatie:

Voorbereiding voor ouders

Hoe help je je kind tijdens een bloedafname? Hoe zorg je voor afleiding? In deze infobrochure voor ouders vatten we de belangrijkste informatie en tips samen.

Overnachten

In het ziekenhuis verblijf je in een een-of tweepersoonskamer. Bij de inschrijving aan het onthaal vraagt een medewerker naar jouw voorkeur. Vraag even na bij je hospitalisatieverzekering in welke mate ze tussen komen.

Rooming-in is toegelaten voor kinderen tot 18 jaar (op pediatrie ontvangen we kinderen tot 15 jaar). Je blijft dan overnachten en ontvangt overdag een maaltijd. Er kan telkens één persoon blijven slapen mits betaling van een supplementaire som.

Attest voor ouders of kinderen

Heb je recht op sociaal verlof? Of heeft je kind een afwezigheidsattest nodig voor school of opvang? Vraag dit dan zeker even aan de arts. De nodige attesten brengen we dan voor je in orde.

Voorbereiding voor je kind

Een ziekenhuisopname kan voor jou en je kind best spannend zijn. Probeer als ouder zo rustig mogelijk te blijven. Als je kindje voelt dat jij rustig bent, gaat het zelf ook meer op zijn gemak zijn.

Een goede voorbereiding helpt. We hebben fotoboeken waarin we tonen hoe een bloedafname, het plaatsen van een infuus of een opname in het dagziekenhuis verloopt.

Ook via een spel of een boekje kan je je kind voorbereiden op een doktersbezoek of opname. Het is vooral belangrijk om eerlijke uitleg te geven op maat van je kind. Sommige onderzoeken of behandelingen zijn vervelend, maar noodzakelijk. Vertel daarom ook dat de zorgverleners er samen voor zorgen dat alles zo comfortabel mogelijk verloopt.

Help mee aan een veilig verblijf

Identificatiebandje

Tijdens de opname krijgt je kind een identificatiebandje. Op dit bandje staan de naam en geboortedatum van je kind. De verpleegkundige vraagt je om na te kijken of deze informatie klopt.

Het ID-bandje is verplicht in het ziekenhuis omdat we op die manier je kind veiliger kunnen begeleiden tijdens zijn of haar verblijf in het ziekenhuis. Vraag een nieuw bandje aan de verpleegkundige als dit loskomt.

Informatie doorgeven

Wanneer de arts langskomt, vertel je

  • hoe je kind zich voelt
  • waar jij of je kind zich zorgen over maakt
  • welke medicatie je kind thuis neemt

Merk je iets op bij je kind dat anders is dan je gewoon bent? Meld dit dan zeker bij de verpleegkundige of de arts. Zo help je ons om nog beter voor je kind te zorgen.

Bij de opname krijg je een vragenblad. Hier noteer je in de loop van de dag je vragen op zodat je een spiekbrief hebt wanneer de arts langskomt. Je mag zeker uitleg vragen over het verloop van de opname, de behandeling, of er nog onderzoeken moeten gebeuren,…

Medicatie

Neemt je kind thuis al medicatie? Breng dit mee naar het ziekenhuis. De arts bekijkt of de medicatie verder gegeven moet worden.

Heeft je kind een allergie voor medicatie? Laat dit dan zeker weten!

Veilige omgeving

Wanneer je als ouder de kamer verlaat en je kindje een tijdje alleen blijft, doe dan altijd de sponden van het bed helemaal naar boven. Vertel aan de verpleegkundige dat je even weg bent. Ze houdt dan een extra oogje in het zeil. Ook als je kindje slaapt doe je de bedsponden naar boven. 

Isolatiemaatregelen

Als je kindje ziek is, is het belangrijk om de isolatiemaatregelen te respecteren. Wil je met je kindje van de kamer? Vraag dit eerst aan de verpleegkundige of de dokter. Zij bekijken of dit mag.