Overslaan en naar de inhoud gaan
Nobi-lamp voor valdetectie en -preventie op dienst geriatrie
Medisch

AZ Sint-Maarten installeert als eerste ziekenhuis wereldwijd de Nobi-lamp voor valdetectie en -preventie bij geriatrische patiënten. Dankzij de lamp krijgen zorgmedewerkers onmiddellijk een signaal wanneer een patiënt gevallen is. Snelle hulp na een val maakt een fundamenteel verschil uit in het verdere herstelproces. Nobi zet ook in op valpreventie door ’s nachts bijvoorbeeld automatisch licht te schijnen wanneer patiënten rechtop zitten en wanneer ze uit bed stappen. Verplegend personeel krijgt ook melding wanneer een patiënt ’s nachts richting badkamer gaat zodat men proactief een handje kan helpen bij patiënten met een hoge valkans. Ook slaaprapporten bieden waardevolle inzichten binnen preventieve gezondheidszorg.

Dr. Van Esbroeck (medisch diensthoofd geriatrie): “Valpreventie is een belangrijk aandachtspunt in ziekenhuisomgevingen, in het bijzonder op geriatrie. Via de inrichting van de kamer, het aanreiken van hulpmiddelen en heel concrete tips die we aan patiënten meegeven doen we er alles aan om vallen te voorkomen. De slimme lamp van Nobi is als het ware een steeds aanwezige beschermengel die ons laat anticiperen om een val te voorkomen of waardoor we sneller hulp kunnen bieden in geval van een val. Verder geeft het aan het multidisciplinaire team data om te kunnen analyseren wat er voorafging aan de val. Dit kan ons ondersteunen in verdere behandeling en therapie, maar helpt ons ook vallen vermijden.”

Belang van valpreventie

Vanuit data van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen weten we dat er elke seconde wereldwijd een 65-plusser valt, elke 11 seconden een 65-plusser na een val opgenomen wordt via spoed en elke 19 minuten een 65-plusser overlijdt ten gevolge van een val.

Kim Van Achteren (clusterverantwoordelijke zorg): “Een grote meerderheid van onze geriatrische patiënten wordt opgenomen in het ziekenhuis na een val. Vallen is vaak bij hen geen alleenstaand feit, maar is veelal een indicator voor onderliggende problemen. De val op zich kan een grote impact hebben op deze fragiele patiënten en diens omgeving. Naast lichamelijke schade kan het ook leiden tot psychosociale gevolgen. Toename van onzekerheid bijvoorbeeld waardoor men bepaalde activiteiten gaat vermijden wat invloed kan hebben op de mobiliteit en sociale contacten. Kneuzingen of breuken leiden dan weer tot een herstelproces dat vaak veel energie vraagt van ouderen. In extreme gevallen beïnvloedt vallen ook de mortaliteit. Stuk voor stuk redenen waarom valpreventie zo belangrijk is.”

 

Slimme lamp van Nobi op geriatrie AZ Sint-Maarten

Slimme lamp van Nobi

Nobi is een Belgisch innovatief bedrijf. Nobi’s eerste product is de intelligente lamp die meebouwt aan een oplossing voor een wereldwijde problematiek: vallen bij ouderen. Met behulp van een uitgebreid sensorsysteem en artificiële intelligentie detecteert de Nobi-lamp wanneer iemand valt en zorgt dan voor hulp. Ze helpt bovendien ook om vallen te voorkomen. Zo registreert Nobi wanneer de bewoner ’s nachts rechtop gaat zitten en laat ze automatisch zacht licht branden. Zo voorkomt ze desoriëntatie bij wakker worden en een val wanneer men uit bed zou stappen. Via app-notificaties ontvangen de verpleegdiensten waarschuwingen op hun oproeptoestellen zodat ze snel kunnen ingrijpen.

Voor het design van de lamp ontving Nobi in 2021 een gouden award voor de categorieën ‘Consumer’ en ‘Business Innovation’ van de prestigieuze ‘Henry van de Velde Awards’ en kort daarna een German Design Award.

In het belang van patiënt en medewerkers

Patrick Nieulandt (directeur verpleegkundig en paramedisch departement): “Zowel Nobi voor de patiëntenkamers, als de kleinere variant Nobita voor de badkamers van de patiënten werden aangekocht. Een keuze tot aankoop die we maakten in het belang van onze geriatrische patiënten, maar ook ter ondersteuning van onze kostbare zorgmedewerkers.” Met de slimme lampen van Nobi zijn zorgmedewerkers zeker dat ze te allen tijde onmiddellijk hulp kunnen bieden. Dat biedt hen gemoedsrust. Nobi helpt ook vallen voorkomen. Dat geeft dan weer een gevoel van controle. Nobi zal op termijn ook administratieve taken overnemen. Ook dat is een manier om druk weg te nemen bij de hardwerkende medewerkers van AZ Sint-Maarten.

Over Nobi

Nobi is een scale-up die in 2018 werd opgericht in Antwerpen (België). Sinds 2021 zet het bedrijf ook in op internationale expansie met kantoren in Nederland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Nobi wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen zo lang mogelijk kwalitatief en zorgeloos zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook voor woonzorgcentra en serviceflats zijn de Nobi-lampen meer dan nuttig. De slimme lampen ondersteunen zorgpersoneel efficiënt en zorgen ervoor dat ze zich volledig kunnen concentreren op hun kernmissie: ouderen helpen een gelukkig en comfortabel leven te leiden. Alle informatie vind je op www.nobi.life.