Overslaan en naar de inhoud gaan

Een moderne, aangepaste ziekenhuiskamer draagt bij tot een vlot en comfortabel verloop van het verblijf.  Per type patiënt werd dan ook een ander type kamer uitgewerkt. Heelkundige, verloskundige, psychiatrische en pediatrische patiënten hebben immers andere noden.

Elk verblijvend patiënt heeft hoe dan ook een eigen sanitaire ruimte; een meerwaarde voor hygiëne, privacy en comfort! Dit sanitair is makkelijk bereikbaar voor patiënt en zorgverstrekker.

Eenpersoonskamer

Het ziekenhuis voorziet meer dan de helft van de bedden in een éénpersoonskamer en beantwoordt hiermee de grote vraag naar deze kamers. Alle éénpersoonskamers kunnen omgebouwd worden tot een zorgkamer. Hierbij wordt een zorgwand tussen de patiëntenkamer en de sanitaire cel opengeschoven zodat er een grote verzorgingszone ontstaat voor de patiënt en zorgverstrekker. Deze sanitaire cel wordt tevens voorzien van een inloopdouche.

Tweepersoonskamer

Elke gehospitaliseerde patiënt ligt, ook op een tweepersoonskamer, aan het venster. Door de ruimte en inrichting van de kamer beschikt iedere patiënt over voldoende ruimte rondom het bed voor de zorgverlening. Ook de bereikbaarheid met bv. een rolstoel blijft gegarandeerd. Deze ruimte zorgt er tevens voor dat de patiënt voldoende privacy heeft in zijn contact met zorgverstrekker en bezoek.  Elke patiënt heeft een eigen sanitaire ruimte met lavabo en toilet. Ook beschikt elke patiënt over een eigen televisie en multimedia, koelkast en kluis.

Comfort en privacy

Luchtventilatie wordt voorzien met topkoeling. Warmte wordt buitengehouden door een buitenzonwering, de warmteproductie van de koelkast wordt afgevoerd buiten de kamer. Verder wordt elke kamer voorzien van een kluis zodat patiënten hun persoonlijke bezittingen kunnen opbergen.

De ruime kamers hebben een schuine wand bij de inkomdeur. Dit vergemakkelijkt niet alleen het beddentransport, maar heeft ook zijn voordelen naar personeelstoezicht en ruimte-ervaring toe.

Een huiselijke sfeer

Een ontwerpkarakteristiek van de patiëntenkamer zijn de lage ramen. Hierdoor krijgen de patiënten vanuit hun bed uitzicht op de omgeving, wat belangrijker is voor het welbevinden.  De lage vensterbanken zijn tevens zitbanken voor de bezoekers.

Om de patiënten zich zo veel mogelijk thuis te laten worden er gewerkt met huiselijke materialen. Ook hedendaagse multimedia zullen niet ontbreken.  Naast de traditionele televisie zal men patiënteninformatie kunnen opzoeken en kunnen de patiënten ook gebruik maken van draadloos internet.

Veiligheid

De veiligheid van de patiënt staat voorop. Dit krijgt zijn uitwerking in een anti-slipvloer in de douche-ruimte, steunbeugels aan het toilet, het vermijden van scherpe hoeken. Elk bed heeft voorzieningen voor bel- en een efficiënte noodoproep. 

Om overdacht van infecties te voorkomen is iedere kamer uitgerust met een uitrusting voor handhygiëne voor de zorgverstrekker. Verder beschikt het ziekenhuis over een zestigtal isolatiekamers om overdracht van infectie te voorkomen bij besmette patiënten.