Overslaan en naar de inhoud gaan
smiley resto m
AZ Sint-Maarten

AZ Sint-Maarten behaalde eind 2024 opnieuw het Smiley-label, het hoogste kwaliteitslabel van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Al jaren zetten we sterk in op (voedsel)veilige maaltijden, zowel voor patiënten als medewerkers.

AZ Sint-Maarten mag zich opnieuw houder van het Smiley-label noemen, nadat in 2021 al het Smiley-label werd toegekend en dit gedurende drie jaar. Na die drie jaar volgt er telkens een nieuwe audit, zo ook dus eind 2024.

Het label bevestigt de toewijding van AZ Sint-Maarten aan de hoogste normen van hygiëne en voedselveiligheid binnen het ziekenhuis. En dit elke dag opnieuw. “Ik ben verheugd om vast te stellen dat onze voortdurende inspanningen en strikte naleving van de hygiëneprotocollen hun vruchten afwerpen. Het Smiley-label is een belangrijke erkenning van de kwaliteit en veiligheid die wij dagelijks nastreven voor onze patiënten en medewerkers”, zegt Erik Vermeir, directeur van het technisch en facilitair departement van AZ Sint-Maarten. “Dit resultaat is te danken aan de inzet en toewijding van al onze medewerkers en betrokken partijen. Hun dagelijkse inspanningen en nauwgezette opvolging van de procedures hebben dit mogelijk gemaakt. In het bijzonder willen we Tine De Smedt en Erwin De Decker feliciteren voor hun uitzonderlijke bijdrage en samenwerking in dit traject.”

De focus van de audit lag vooral op de patiëntenkeuken en het medewerkersrestaurant, Resto M!, maar ook verpleegeenheden en de melkkeuken kwamen aan bod.

Grote kennis en betrokkenheid

“De auditor checkte bij medewerkers van de patiëntenkeuken en Resto M! niet alleen hun basiskennis van de hygiëneregels gedurende het maaltijdproces, maar ging onder meer ook dieper in op hun kennis rond allergenen en de bewaar- en verpakkingsverplichtingen”, weet Ronald Geeroms, directeur centrale voedingsdienst Emmaüs. De auditor merkte op dat er een grote kennis en betrokkenheid was van alle medewerkers in de uitvoering van deze regels.

“Onze logistieke medewerkers leveren dagelijks de nodige inspanningen om voedselveilig om te gaan met voeding voor onze patiënten. Het is erg fijn dat hun inspanningen beloond worden met een Smiley-label”, geeft Tine De Smedt, medewerker technisch en facilitair departement, aan. “Het bezoek van een auditor blijft toch spannend, we zijn dus erg trots dat ze ook deze keer de audit weer met glans doorstaan hebben. Zowel zij, onze collega’s van de keuken en onze kwaliteitsverantwoordelijke Erwin verdienen een erg groot applaus!”

De grondige audit gebeurde door de geaccrediteerde certificerings- en keuringsinstelling Foodcheck nv.