Overslaan en naar de inhoud gaan
Winnaars oskars 2024
AZ Sint-Maarten

De Kwaliteitsdag in het congrescentrum van AZ Sint-Maarten vond plaats op donderdag 6 juni. Na het panelgesprek ‘Samen voor Kwaliteit’, waarbij de aanwezigen vanuit de verschillende departementen werden geïnspireerd hoe ze dagelijks kunnen inzetten op kwaliteit, volgde de avondlezing ‘Iedereen piloot: wat kan je leren uit een vliegtuigcrash?' door spreker Rik Moons. In 2022 maakte Rik met zijn sportvliegtuig een crash mee. Deze ervaring zette hem aan het denken over fouten en risico’s. Tijdens zijn lezing vergeleek hij een aantal cruciale momenten tijdens de crash met situaties op de werkvloer, en benadrukte hij het belang van communicatie en een lerende en open feedbackcultuur.

27 interne projecten

De apotheose was uiteraard de uitreiking van de osKars. Voor het derde jaar op rij konden medewerkers uit verschillende departementen hun project indienen om kans te maken op een van de vijf osKars en/of de twee juryprijzen. Vijf trofeeën werden uitgereikt, een voor elke pijler binnen het kwaliteitsbeleid: Iedereen Mee, Procesfocus, Strategie, Verbeterfocus en Zorgrelatie.

Maar liefst 27 interne projecten werden op voorhand ingediend, waarop de voorbije weken door de medewerkers van AZ Sint-Maarten kon worden gestemd. Bovendien reikten het Comité Kwaliteit en de Referentiegroep Kwaliteit twee juryprijzen uit: Zorg en Niet-zorg.

De winnaars:

- osKar Strategie: GO (Groepstraject Obesitas) – project obesitascentrum
- osKar Verbeterfocus: 3D-printing – project medische instrumentatie & gebouw- en buiteninfrastructuur
- osKar Zorgrelatie: Thuismedicatiebevraging door de apotheek-assistent op spoed – project apotheek en spoed
- osKar Procesfocus: Toewijzen van arbeidskledij – project hoteldienst
- osKar Iedereen mee: AZ Sint-Maarten leeft! – project werkgroep AZSTM leeft!

- Juryprijs Zorg: Door to ICU+indicator en het effect op ziekenhuismortaliteit: time is lift! – project intensieve zorg en spoed
- Juryprijs Niet-zorg: 3D-printing – project medische instrumentatie & gebouw- en buiteninfrastructuur

De winnaars schitteren binnenkort met hun eigen ster op de Wall of Fame aan het congrescentrum van het ziekenhuis. OSKAR staat voor de kernwaarden waarmee we het verschil maken voor onze patiënten, bezoekers én medewerkers: Openheid, Samenwerking, Kwaliteit, Ambitie en Respect.