Overslaan en naar de inhoud gaan
AZ Sint-Maarten

Nu aanstaande mama’s en papa’s geen bezoek kunnen brengen aan het ziekenhuis, brengt AZ Sint-Maarten de materniteit tot in de woonkamer. Sinds kort kunnen ouders in spe van thuis uit én in 360° ontdekken waar ze terechtkomen wanneer ze een kindje krijgen. Ook de zwangerschapsbeurzen werden in een virtueel jasje gestoken via een interactieve webinar gegeven door vroedvrouwen.

In ‘normale’ omstandigheden organiseert AZ Sint-Maarten op regelmatige basis zwangerschapsbeurzen waarop aanstaande mama’s en papa’s alles te weten komen over bevallen in het ziekenhuis. Denk maar aan infostanden over zwangerschap, babyvoeding, kinesitherapie na de bevalling etc. Een vast en erg populair item op de agenda is de rondleiding met een bezoek aan de verschillende (verlos)kamers en een extra woordje uitleg over het verblijf op de eenheid.

Ann Cloetens, hoofdverantwoordelijke verloskunde: “Door het coronavirus kunnen de zwangerschapsbeurzen momenteel niet doorgaan, maar een spannend moment zoals een bevalling wil je zo goed mogelijk voorbereiden. Om alle aanstaande ouders kennis te laten maken met de faciliteiten in AZ Sint-Maarten, ontwikkelden we in samenwerking met Storygraaf een virtuele 360° rondleiding. Tijdens de rondleiding maak je een toer van in de zorgboulevard (inkomhal) tot op de kamers van materniteit.”

Virtuele zwangerschapsbeurs

Aanstaande mama’s en papa’s kunnen ook een virtuele zwangerschapsbeurs volgen in de vorm van een webinar. De eerstes edities waren alvast een succes. “Tijdens het webinar leggen onze vroedvrouwen uit hoe de opname, het verblijf en het ontslag op de kraameenheid verlopen in AZ Sint-Maarten en geven we ook info over de keuze van babyvoeding, de opvolging na het ontslag, enzovoort. Andere vroedvrouwen staan paraat om vragen te beantwoorden die via de chatbox ingestuurd worden. De eerste reacties van deelnemers waren erg positief”, aldus Ann Cloetens. Een voorproefje van de zwangerschapsbeurs kan je hier terugvinden. 

“Een kindje krijgen is zonder meer een van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. We hopen de jonge ouders zo goed mogelijk te helpen bij de voorbereiding door hen veel informatie te geven, ook vóór de opname.”

Aanvullende infosessies

Naast de zwangerschapsbeurzen en de rondleiding, organiseren de lactatiekundigen van AZ Sint-Maarten borstvoedingsworkshops. Tijdens deze interactieve sessies geeft een lactatiekundige info en tips en oefent de zwangere handige technieken om de baby aan te leggen.

Voorproefje zwangerschapsbeurs