4K-visualisatie en infrarood-fluorescentie met indocyaninegroen bij longchirurgie
Medisch

AZ Sint-Maarten kocht als eerste in België het SynergyID, Near-Infrared Fluorescence Imaging-systeem van Arthrex (’s werelds eerste endoscopisch 4-Chip 4K camera systeem). Dit innovatieve systeem werkt met 4K-visualisatie en infrarood-fluorescentie met indocyaninegroen (kleurstof).

Longchirurgie: segmentectomie bij longkanker

De standaard behandeling voor longkanker zonder uitzaaiingen bestond tot op heden meestal uit het wegnemen van een volledige longkwab.

Bij vroegtijdige (kleine) longkankers of bij mensen met een zwakke longfunctie kan het echter beter zijn om slechts een bepaald onderdeel van een longkwab weg te nemen (een segment).

Omdat de grens tussen de verschillende segmenten van de longkwabben niet met het blote oog zichtbaar is, is het gebruik van infrarood-fluorescentie met indocyaninegroen (kleurstof) hier een enorme meerwaarde. De techniek helpt om het juiste segment zeer scherp zichtbaar af te lijnen. Op die manier weet de chirurg exact welk deel van de long weggenomen moet worden, niet teveel (voor de longfunctie) en niet te weinig (om de kanker volledig weg te nemen).

Meer informatie?

Abdominale heelkunde

De chirurgen gebruiken dit systeem bij alle abdominale ingrepen met darmresecties en anastomoses. Met deze techniek wordt de vascularisatie of doorbloeding van de darmuiteinden, na resectie, zeer accuraat aangetoond ter hoogte van het te anastomoseren uiteinde. Hierdoor vermindert het risico op lekkage significant.

Meer informatie?