AZ Sint-Maarten

Om het kwaliteitsbeleid en de daaraan gekoppelde doelstellingen in de kijker te zetten, trokken de medewerkers van AZ Sint-Maarten gedurende twee dagen een Kwaliteitsbeurs op. Om het dagelijkse streven naar kwaliteit extra te benadrukken, werden vijf osKars uitgereikt. Eentje voor elke pijler binnen het kwaliteitsbeleid.

De Kwaliteitsbeurs in AZ Sint-Maarten vond plaats op dinsdag 7 en donderdag 9 juni 2022. Op een leerzame en interactieve manier brachten de verschillende standhouders kwaliteit tot leven en brachten ze verschillende thema’s onder de aandacht: preventie van katheterinfecties, gebruik van verbeterborden, financiële transparantie, een track-and-tracesysteem voor toestellen, ...

De Kwaliteitsdagen werden op donderdag 9 juni afgesloten met enkele avondlezingen. Daarbij kwamen brede kwaliteitsthema’s als ‘Klantgericht denken in de zorg’ aan bod, maar ook specifieke medisch-verpleegkundige kwaliteitsthema’s, zoals ‘Minder angst en pijn bij kinderen’ en ‘Crew resource management binnen zorgteams’.

Vijf osKars

Diezelfde avond werden ook 5 osKars uitgereikt, eentje voor elke pijler binnen het kwaliteitsbeleid, om zo interne projecten in de kijker te zetten. 32 projecten werden ingediend. Allemaal werden ze letterlijk in de bloemetjes gezet, omdat ze elk op hun beurt bijdragen aan de zorgkwaliteit in het ziekenhuis. De medewerkers van AZ Sint-Maarten en een vakjury kozen de winnende projecten:
 

 • Diensten Spoedgevallen, Anesthesie en Pediatrie: project ‘Fair care – zorg met zorg voor kinderen’
 • Palliatieve en Pastorale dienst: project ‘Leven in schoonheid afronden’
   
 • Schoonmaakdienst: project ‘Omschakeling naar probiotische schoonmaakmiddelen’
   
 • Diensten Intensieve Zorgen en Medium Care: project ‘Medisch-verpleegkundige samenwerking op intensieve zorg en medium care: It Takes Two to Tango!’
   
 • Dienst Heelkunde V470: project ‘Opstart van een ambulante stomaconsultatie’

De Kwaliteitsweek werd afgesloten met een hapje en een drankje. De Kwaliteitsdagen en de osKars werden erg gesmaakt door personeel en artsen, en worden volgend jaar opnieuw georganiseerd. Het toont aan dat kwaliteit leeft binnen AZ Sint-Maarten en dat iedere medewerker hierbij nauw betrokken is.