Overslaan en naar de inhoud gaan
Infostand klinische studies in AZ Sint-Maarten
AZ Sint-Maarten

In de inkomhal maken patiënten, bezoekers en medewerkers op dinsdag 21 mei kennis met de klinische studiedienst van AZ Sint-Maarten dankzij een infostand. “Klinische studies zijn noodzakelijk om nieuwe, innovatieve behandelingen op de markt te brengen of bestaande behandelingen te verbeteren”, benadrukt Inez Mestdagh, coördinator klinische studies. “Transparant hierover in gesprek gaan met geïnteresseerden is enorm belangrijk.” Lees hier het antwoord op veelgestelde vragen.

AZ Sint-Maarten beschikt over een eigen, professionele studiedienst en neemt deel aan klinische studies binnen een veilige ziekenhuisomgeving. Het aantal studies neemt de laatste jaren steeds toe. “Vanuit het ziekenhuis en de artsen is er steeds meer interesse in het opstarten van een klinische studie”, volgens dr. Muriel Lins, arts pneumologie en nauw betrokken bij de studiedienst. “Dat is ook normaal, want deze klinische studies laten ons toe om steeds meer geavanceerde zorg te bieden aan de patiënt. Op deze manier komen we meer te weten over de veiligheid, effectiviteit, voordelen en risico’s van de onderzochte behandeling.”

“Indrukwekkend is dat we als een van de enige regionale ziekenhuizen (al sinds 2016) beschikken over een eigen Fase-1- unit”, vertelt Inez trots. “Hierin testen we de veiligheid en werking van een geneesmiddel om de optimale dossering te bepalen en de tolerantie of eventuele toxiciteit te onderzoeken.”

Gilbert in AZ Sint-Maarten

"Natuurlijk doe je dit niet enkel voor jezelf"

Mechelaar Gilbert neemt in AZ Sint-Maarten sinds maart deel aan zijn tweede klinische studie rond cardiologische medicatie: "Ik leerde de klinische studies kennen via mijn cardioloog dr. Vervoort. Ik werd gerustgesteld door de veilige ziekenhuisomgeving en de goede opvolging door artsen en verpleegkundigen met kennis van zaken. Het voordeel is dat ik nu toegang heb tot nieuwe medicatie, wat een verbetering voor mijn levenskwaliteit zou kunnen zijn. Maar natuurlijk doe je dit niet enkel voor jezelf. Het belangrijkste is dat je ook anderen helpt, want zonder het onderzoek wordt er geen nieuwe medicatie ontwikkeld." 

Verschillende disciplines zetten hun schouders onder de veilige, wetenschappelijk correcte opvolging van de vrijwilligers voor, tijdens en na de studie:

 • cardiologie
 • dermatologie
 • endocrinologie
 • gastro-enterologie
 • gynaecologie
 • neurologie
 • oncologie
 • orthopedie
 • pneumologie
 • radiotherapie
 • vaatchirurgie

Ook zette AZ Sint-Maarten al in op vaccinstudies in verband met griep, COVID-19, RSV of bloedinfecties.

 

Kandidaat stellen

Zowel gezonde personen als personen met een specifieke aandoening mogen zich kandidaat stellen.
Wil je meer weten? Lees verder over klinische studies via deze knop.