dr. Toine Mercier - AZ Sint-Maarten | hematologie
Medisch

Als hematoloog behandelt hij alles wat met bloed en bloedvormende organen te maken heeft (milt, beenmerg, lymfeklieren). Dit zijn hoofdzakelijk kwaadaardige ziektes/kanker, maar ook goedaardige ziektes zoals bepaalde vormen van bloedarmoede.

Dr. Mercier volgde zijn opleiding tot arts en specialisatie in de hematologie aan de KU Leuven. Hematologische patiënten zijn vaak extreem vatbaar voor infecties. Geboeid door de problematiek behaalde hij een doctoraat aan het departement voor microbiologie, immunologie en transplantatie van de KU Leuven met als thema het snel opsporen van levensbedreigende luchtweginfecties, en dan voornamelijk schimmelinfecties. Dit zijn zeldzame ziektes die moeilijk op te sporen en te behandelen zijn. Een snelle en correcte behandeling is letterlijk van levensbelang. Zonder behandeling sterft een patiënt met zo'n ernstige schimmelinfectie quasi altijd. Op die manier publiceerde dr. Toine Mercier al meer dan dertig wetenschappelijke artikels. Hij schreef ook mee aan de internationale richtlijnen die bepalen hoe deze bijzondere infecties moeten worden aangepakt. Omwille van die expertise werd hij ook bekroond met de titel van Fellow of the European Confederation of Medical Mycology (FECMM).

Waarom AZ Sint-Maarten?

Dr. Toine Mercier: “Tijdens mijn opleiding werkte ik een jaar op de campus Rooienberg in Duffel. Het werd me al snel duidelijk dat daar echt als een team gewerkt werd, zowel binnen een dienst (verpleging - artsen - sociale dienst - ...) als tussen de diensten onderling. Het belang van de patiënt stond steeds centraal. Dat is uiteindelijk waar het voor mij om draait, om de patiënt de best mogelijke zorgen te geven.”