Overslaan en naar de inhoud gaan
psychologen ELP AZ Sint-Maarten
AZ Sint-Maarten

AZ Sint-Maarten gaat van start met twee nieuwe projecten voor eerstelijns psychologische zorg: ELA (Eerstelijns Atelier) en ELP perinatale mentale gezondheid. Op deze manier zet het ziekenhuis in op laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare psychologische ondersteuning.

Eerstelijns psychologische zorg (afkorting: ELP) bestaat uit een kortdurend traject waarvoor je je rechtstreeks kan aanmelden zonder verwijsbrief. De psychologen in het ziekenhuis helpen bij vragen, bezorgdheden of onzekerheden over de mentale gezondheid van kinderen, jongeren of (toekomstige) ouders.

De twee projecten rond eerstelijns zorg zijn een toevoeging op het huidige psychologische en psychiatrische aanbod van AZ Sint-Maarten. Ze kwamen tot stand vanuit een samenwerking met de netwerken geestelijke gezondheid Emergo en PANGG 0-18.

ELA (Eerstelijns Atelier)

Binnen ELA beantwoorden eerstelijns psychologen de vraag naar toegankelijke, betaalbare psychologische zorg voor kinderen, jongeren en hun ouders.

  • In het eerstelijns psychologische zorgaanbod ligt de focus op vraagverheldering, veerkracht en het algemeen welbevinden van het kind of de jongere en het gezin.
  • In een meer gespecialiseerd zorgaanbod focust de klinisch orthopedagoog op diagnostiek en behandeling van een onderliggende psychische problematiek.

ELA biedt zowel individuele sessies als een groepsaanbod.

ELP perinatale mentale gezondheid

Toekomstige of kersverse ouders kunnen psychologische zorg krijgen bij:

  • kwetsbaarheden op het vlak van mentale gezondheid;
  • ernstigere psychische problemen.

Dit psychologisch aanbod is gericht op vraagverheldering, (begeleide) zelfhulp en versterking van zelfredzaamheid en veerkracht. We streven ernaar om de kwetsbare ouder op weg te helpen en in zijn kracht te zetten om zo het evenwicht te (her)vinden.

Meer informatie

Psychosociaal aanbod

Psychiatrisch aanbod

ELA - Eerstelijns Atelier

ELP perinatale mentale gezondheid

 

Op de foto zie je de drie psychologen die binnen het project aan de slag gaan in AZ Sint-Maarten.