Overslaan en naar de inhoud gaan
Medewerkers spoed
AZ Sint-Maarten

Op 11/2 vieren we naar jaarlijkse gewoonte Europese Dag van het Alarmnummer 112. Dit is het gratis nummer dat je in alle Europese lidstaten kan bellen bij een levensbedreigende situatie.

Wanneer iemand een hart- en of ademhalingsstilstand heeft, is het belangrijk om correct te handelen voor een zo goed mogelijke uitkomst. Om de overlevingskansen te vergroten en de hulpdiensten te ondersteunen, start je onmiddellijk met basisreanimatie.

Wat is basisreanimatie?

Basisreanimatie  of Basic Life Support (BLS) bestaat uit verschillende stappen die je moet ondernemen wanneer je merkt dat iemand een hart- en/of ademhalingsstilstand heeft.

1. Alles begint bij het tijdig herkennen van de hart- en/of ademhalingsstilstand

Symptomen zijn bewustzijnsverlies (flauwvallen) door een bloedtekort naar de hersenen en een afwezige of abnormale ademhaling.  Enkele waarschuwingssignalen die voordien kunnen optreden zijn: vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen en pijn op de borst.

2. Alarmeer de hulpdiensten via het Europees noodnummer 112.

Informeer de hulpdiensten over waar je je bevindt, wat er is gebeurd en het slachtoffer. Blijf aan de lijn totdat de noodoperator zegt dat je mag inhaken.

3. Start met de reanimatie door middel van borstcompressies en AED

Door middel van borstcompressies start je alvast de reanimatie.
Gebruik indien mogelijk een AED-toestel. Dit helpt jou bij de defibrillatie.

4. Ondersteun de hulpdiensten

Wanneer de hulpdiensten ter plaatse zijn, ondersteun je hen zo goed mogelijk tijdens en na de reanimatie.

Meer weten over basisreanimatie?

Op de website van de Belgische Reanimatieraad vind je een uitgebreid stappenplan en lees je meer over reanimatie bij COVID-19. 

Wil je graag meer leren over hoe je eerste hulp moet bieden? Neem dan ook een kijkje op de website van het Rode Kruis.

Spoedgevallen AZ Sint-Maarten

Op de spoedgevallendienst van AZ Sint-Maarten staan er elke dag gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen klaar om jou te helpen bij een acute, medische hulpvraag.