Overslaan en naar de inhoud gaan
logopedist test vastheid met behulp van IDDSI-test
AZ Sint-Maarten

Op 6 maart vieren we naar jaarlijkse traditie Europese Dag van de Logopedie. Dit jaar staat het thema kritieke zorg centraal. De logopedisten zetten hierop in door te werken met IDDSI-classificatie, een wereldwijd indelingssysteem voor eten en drinken om onder andere de kans op verslikken te vermijden.

Wat is IDDSI?

IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om voeding en vloeistoffen in te delen op basis van hun consistentie of vastheid. Hoe hoger de IDDSI-score, hoe vaster de consistentie.

Hoe gebruikt AZ Sint-Maarten IDDSI-scores?

De logopedisten passen de IDDSI-scores toe in de patiëntenmenu’s van het ziekenhuis. Door rekening te houden met de vastheid van eten of drinken in de aangeboden menu’s verkleinen we de kans op verslikken.

Dit is voornamelijk van belang voor personen met slikproblemen en –stoornissen, wat vaak voorkomt bij kritieke zorg. Na diagnose van de logopedist is het in sommige gevallen nodig om de vastheid van voeding of vloeistoffen aan te passen.

Meer over logopedisten AZ Sint-Maarten

In ons ziekenhuis werken tien logopedisten op verschillende eenheden: neurologie, intensieve zorg, geriatrie en revalidatie. Ze helpen je bij slikproblemen, neurologische taal- en spraakstoornissen (bijvoorbeeld na een beroerte), stemstoornissen, cognitieve stoornissen,…

Op de foto zie je logopedist Ilke de vastheid van het drinken testen aan de hand van IDDSI-classificatie.