Medisch

De cardiologen van AZ Sint-Maarten worden sinds kort ondersteund door CardioCare@Home, een zelfmonitoringstoestel voor patiënten die langdurige hartritmemonitoring nodig hebben. “Niet alleen helpt het bij het stellen van een diagnose, we kunnen ook makkelijker anticiperen op de behandeling”, weet dokter Chris Scheurwegs, cardioloog en medisch diensthoofd Cardiologie bij AZ Sint-Maarten.

Naast EpiCare@Home voor epilepsiepatiënten, wordt CardioCare@Home ingezet voor patiënten met hartproblemen. Dankzij de subtiele zelfmonitoringsapparaten van producent Byteflies kunnen de patiënten voortaan ook voor langere tijd thuis opgevolgd worden. AZ Sint-Maarten is het eerste niet-universitaire ziekenhuis waar CardioCare@Home werd geïntroduceerd.

CardioCare@Home wordt vooral ingezet bij de opvolging van patiënten met een cryptogeen CVA, ofwel een beroerte waarbij geen duidelijke oorzaak kan worden ontdekt via de gebruikelijke onderzoeksmethodes. “Het is een vrij aantrekkelijke manier voor langdurige hartritmemonitoring bij patiënten die daarvoor in aanmerking komen. De overgrote meerderheid hiervan zijn patiënten afkomstig van neurologie, waarbij we na de opname en na alle klassieke onderzoeken zoals monitoring en echocardio, geen idee hebben van de reden van het CVA”, weet medisch diensthoofd Cardiologie Chris Scheurwegs.

Subtiele pleister

“Tot voor kort konden deze patiënten enkel in het ziekenhuis zelf gemonitord worden, dan spreken we tot maximaal 2 dagen, met een relatief groot toestel vol kabeltjes die op de romp worden geplakt. Een monitoring tot 6 dagen was ook al mogelijk, maar dan moeten we wel een toestel gebruiken met twee kabeltjes. Dankzij CardioCare@Home, dat dankzij een eenvoudige pleister subtieler gedragen wordt, kan de monitoring nu ook thuis – en dus over een langere periode – gebeuren”, verduidelijkt cardioloog Chris Scheurwegs.

Een CardioCare@Home-toestelletje is niet groter dan twee usb-sticks. Het klikt magnetisch vast op een pleister waarin de electroden vervat zijn. Om de 12 uur wordt het toestelletje vervangen. De patiënt plugt het gebruikte toestelletje in een groter apparaat in, en op dat moment worden de data meteen aangeleverd voor het onderzoek. “De quasi live monitoring van CardioCare@Home helpt bij het stellen van een diagnose. Maar laat ons ook makkelijker en sneller anticiperen op de behandeling, zoals de opstart van bijvoorbeeld bloedverdunners”, vertelt dokter Scheurwegs.

Minstens 2 weken

“We monitoren nu 2 tot 4 weken. Uit een aantal recente studies blijkt dat als je patiënten 2 weken tot een maand monitort, je meer episodes van voorkamerfibrillatie, ofwel hartritmestoornissen, opspoort die een oorzaak kunnen zijn voor de problemen van een patiënt”, vermeldt Chris Scheurwegs.

De cardiologen van AZ Sint-Maarten zijn tevreden over de ondersteuning van het nieuwe toestel. “De patiënt moet het apparaat wel koppelen via een app op de gsm. Het vergt dus wel wat handigheid met het eigen wifinetwerk. Maar op die manier kunnen de data verzonden worden naar Byteflies, die deze op afstand verwerkt. En kunnen wij vrijwel meteen aan de slag met de resultaten”, klinkt het.

De cardiologen van AZ Sint-Maarten volgen momenteel maandelijks een tiental patiënten op met CardioCare@Home.

Meer weten?