Patiënt leest e-ID in aan de kiosk
AZ Sint-Maarten

Het RIZIV bepaalt dat elke patiënt wettelijk verplicht is om zijn elektronische identiteitskaart (e-ID) in te lezen bij elk contact in het ziekenhuis. Zonder geldige lezing van het e-ID moet de patiënt zelf alle kosten op de ziekenhuisfactuur betalen, zonder tussenkomst van het ziekenfonds.

Wat is een geldige lezing?

Je laat je geldige elektronische identiteitskaart inlezen via de kiosk of door een medewerker van de onthaaldiensten (inclusief de spoeddienst).

Belangrijk voor de tussenkomst van het ziekenhuis is dat je bij elk contact met het ziekenhuis je e-ID laat inlezen. Dit betekent dat een lezing verplicht is bij een raadpleging, ambulant contact, daghospitalisatie of een ziekenhuisopname.

Ben je niet in staat om zelf je e-ID in te laten lezen? Dan kan een vertegenwoordiger, bijvoorbeeld een familielid, dat in jouw plaats doen.

Beschik je niet over een geldig e-ID? Bepaalde andere geldige documenten kunnen dan dienen ter vervanging. Enkele voorbeelden zijn een elektronische vreemdelingenkaart, een elektronisch verblijfsdocument, een attest van diefstal van voorgaande documenten of een ISI+-kaart.