Overslaan en naar de inhoud gaan
AZ Sint-Maarten

Artsen, medewerkers en patiënten van AZ Sint-Maarten fietsten op woensdag 16 november in totaal 213 kilometer bij elkaar in de centrale inkomhal van het ziekenhuis. Al fietsend vestigden ze zo de aandacht op de longziekte COPD. Tv-persoonlijkheid Dina Tersago nam de eerste kilometers voor haar rekening.

Om de longziekte COPD en het nut van pulmonaire revalidatie beter bekend te maken bij huisartsen, patiënten en het grote publiek, nam AZ Sint-Maarten op woensdag 16 november, Wereld COPD-dag, deel aan de COPD Bike Challenge.

Maar liefst 32 artsen, medewerkers en patiënten gaven het beste van zichzelf en fietsten maar liefst 213 kilometer bij elkaar op twee ergometrische fietsen die in de centrale hal van het ziekenhuis opgesteld stonden. Vier uur lang werden de fietsers om het kwartier afgelost door een volgende deelnemer. “Iedereen fietste in eigen tempo. Bij de geoefende fietsers ging dat uiteraard wat vlotter natuurlijk, maar deelnemen was de belangrijkste inzet. Voor de veiligheid van de patiënten was er uiteraard zuurstof, saturatiemeting en voldoende medische omkadering aanwezig. Net zoals in de revalidatiezaal. Het was fantastisch: iedere deelnemer straalde door de motivatie. Laat dit een hart onder de riem zijn voor alle longpatiënten die dagelijks moeite hebben om hun inspanningsvermogen op peil te houden”, vertelt dr. Jouke De Regt, pneumologe bij AZ Sint-Maarten en organisator van het evenement.

Tv-persoonlijkheid Dina Tersago fietste samen met dr. Christophe Libeer, hoofdverantwoordelijke pneumologie, de eerste kilometers bij elkaar. “Revalidatie is altijd een belangrijke stap in het genezingsproces en voor het behouden van levenskwaliteit. Dit mag niet onderschat worden. Daarom vond ik het belangrijk om hier vandaag mee aan de start te staan.”

Jan Ennekens (algemeen directeur AZ Sint-Maarten) en dr. Jouke De Regt geven het startsein voor Dina Tersago en dr. Christophe Libeer.

Dieter Devaere en Dennes De Kegel, kinesisten bij KV Mechelen, sloten wat later op de dag aan. Net zoals KV Mechelen-icoon Piet den Boer. “Mijn oom, een verstokte roker, is gestorven aan COPD. Ik fiets dan ook mee, met hem in gedachten”, vertelt den Boer.

400 miljoen patiënten

COPD is de chronisch obstructieve longziekte waarbij de luchtwegen en de longblaasjes zijn aangetast. Bijna 400 miljoen mensen wereldwijd hebben te kampen met de ziekte. Patiënten hebben last van hoest, kortademigheid en kunnen minder goed inspanningen aan. De belangrijkste oorzaak is vaak roken, maar ook luchtvervuiling kan hiertoe bijdragen. Behalve rookstop en inhalatiemedicatie is het onderhouden van een goede fysieke conditie met eventuele revalidatie een van de belangrijkste behandelingen.

De actie, een initiatief van farmabedrijf Chiesi, bracht wat sponsorgeld in het laatje, dat onder meer wordt besteed aan de actie Kom op tegen Kanker.

Ook KV Mechelen-icoon Piet den Boer en Daisy Penin (patiënte) geven het beste van zichzelf.