AZ Sint-Maarten

Trots delen we mee dat het nieuwe gezondheidscentrum in Balaw (Budjala, DR Congo) feestelijk is geopend. De plaatselijke bevolking nam het initiatief voor het hele project en ze werden bij de uitwerking geholpen door Memisa. Tevens werd de realisatie mogelijk door de steun van AZ Sint-Maarten en de Provincie Antwerpen, zij sponsorden elk een genereus bedrag van €10.000. Het nieuwe centrum zal de kwaliteit van de zorg een aanzienlijke boost geven.

In het hele proces lag de focus op duurzaam en milieuvriendelijk werken. Vanuit dit standpunt werd beslist om het centrum op te bouwen uit leemstenen. Deze worden vervaardigd door de combinatie van aarde met cement en ze vervolgens in de zon te laten drogen. Daarnaast zullen zonnepanelen in de elektriciteitsbehoefte voorzien en zal er gebruik worden gemaakt van regenwater!

Ook werd er gedacht aan het toekomstig onderhoud van het gebouw. Enerzijds werd de lokale gemeenschap betrokken bij de bouw van het centrum. Op deze manier deden ze kennis op over het toekomstig onderhoud. Anderzijds gaven de bouwploegen ook opleidingen omtrent dit thema.

De actieve betrokkenheid en voorttrekkersrol van de locals bewijst het nauw aan het hart liggen van het nieuwe gezondheidscentrum.

Een project waar we fier op zijn!