AZ Sint-Maarten

Door een nauwe samenwerking realiseerden Memisa, de plaatselijke bevolking, AZ Sint-Maarten en de Provincie Antwerpen de bouw van een nieuw gezondheidscentrum in Balaw (deel van onze partnerzone Budjala, DR Congo). Dit centrum vervangt het oude en zal zo de kwaliteit van de zorg aanzienlijk verbeteren. Solidariteit zit in ons OSKAR-DNA: openheid naar en samenwerken met andere werelddelen! Daarom stapten we meteen mee in dit project.

Al meer dan vijftien jaar steunt ons ziekenhuis, samen met onze ziekenhuismedewerkers, de gezondheidszone in Budjala. Naast de jaarlijkse bijdrage, doneerden we in 2020 en 2021 een extra gift van €15.000 wat het hele bouwproject mogelijk maakte.

In dit hele proces werd enerzijds gekeken naar milieuvriendelijkheid. De keuze om te werken met leemstenen was dan ook snel gemaakt. Deze werden vervaardigd uit aarde, versterkt met cement en nadien gedroogd in de zon. Hierdoor hadden de vrijwilligers geen hout nodig om ze te bakken. Daarboven spaarden we zo op transportkosten- en vervuiling.

Anderzijds focuste het project op duurzaamheid. Met behulp van opleidingen leerden de bouwploegen aan de lokale gemeenschap hoe ze het gebouw in de toekomst moeten onderhouden.

Een project waar we graag ons steentje aan bijdroegen en fier op zijn!