Overslaan en naar de inhoud gaan
AZ Sint-Maarten

Er komt veel kijken bij het voedingsproces in ons ziekenhuis, dat is zeker! Dagelijks staan er dan ook vele medewerkers klaar en zorgen zij ervoor dat het correcte bord aankomt bij de juiste patiënt.

Kwaliteitsvol eten

Natuurlijk zien we erop toe dat onze patiënten kunnen genieten van voedsel van de beste kwaliteit. Hiervoor nemen we verschillende maatregelen in acht. Gedurende het hele proces houden we zo de temperatuur van het eten in het oog. We werken in onze productieketen tot aan de regeneratie in koude lijn waarbij het belangrijk is om de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Dit houdt in dat maaltijden in een koele ruimte aan de lopende band worden verdeeld. Door de koude temperatuur behoudt het eten zijn kwaliteit en versheid, ook nadien tijdens het opwarmen!

Welke voeding op welk bord?

Een code op de bandkaart vertelt welke voeding iedere patiënt krijgt. Deze kaarten stelden onze diëtisten samen, rekening houdend met de noden van de patiënt. De noden worden doorgeven door de afdeling onder meer op basis van de medische achtergrond van de patiënten en mogelijke allergieën. De maaltijden bewaren we nadien in speciale karren. Tijdens de regeneratie zorgen deze karren dat het juiste deel van de maaltijd warm of koud blijft. Het transport naar de kamers gebeurt ook in deze karren om zo lang mogelijk de correcte temperatuur te behouden.

Gedaan met eten. Wat nu?

Na etenstijd volgt de vaat. Drie keer per dag komen een 400-tal borden, kommen, plateaus, … voorbij in de keuken. Een grote doorlopende vaatwasser maakt alles proper. Zo staat alles klaar voor een volgende shift.

Benieuwd om dit met je eigen ogen te zien? Kijk het volgend filmpje!