Op maandag 11 november startte een wereldwijde bewustmakingscampagne tijdens Week tegen Ondervoeding (of Malnutrition Awareness Week). Ook AZ Sint-Maarten neemt deel om haar patiënten en medewerkers bewust te maken van de impact van ondervoeding op de behandeling en het herstel van ziekten.
Wat is ondervoeding?
Ondervoeding wijst op een tekort aan energie of voedingsstoffen in verhouding tot wat het lichaam nodig heeft. Het ontstaat vaak geleidelijk doordat iemand minder goed kan eten, voedingsstoffen minder goed opneemt of een verhoogde nood heeft door bijvoorbeeld ziekte.
Tijdens een ziekteperiode wordt ziektegerelateerde ondervoeding of DRM (Disease-related malnutrition) veroorzaakt door een tekort aan opname of verwerking van voedingsstoffen, ongeacht het stadium van de ziekte. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de patiënt, omdat ondervoeding een ziekte is die andere ziekten kan compliceren.
Wat zijn de gevolgen?
Ondervoeding heeft vaak ernstige gevolgen voor de patiënt. Het verlies van spieren komt bijvoorbeeld vaak voor. Dat leidt tot zwakte, kwetsbaarheid, verlies van autonomie en een slechtere levenskwaliteit. Maar spierverlies leidt ook tot infecties, risico op diabetes type 2 en kan op zichzelf een fatale complicatie worden.
Zeven belangrijke gevolgen voor je gezondheid kunnen daarom zijn:
- zwakker immuunsysteem en meer risico op infecties
- negatieve evolutie bij andere aandoeningen
- meer zorg en medicatie nodig, dus hogere medische kosten
- wonden genezen trager met risico op complicaties
- vertraagd herstel en duur van het verblijf in het ziekenhuis neemt toe
- dagelijkse activiteiten worden moeilijker
- verminderde spierkracht en vermoeidheid
Heb je vragen hierover? Contacteer je huisarts of diëtist om jouw individuele situatie op te volgen.
Tips voor eitwitrijke voeding
Het is belangrijk om voldoende eiwit en energie op te nemen via je voeding. Onze diëtisten geven je nog enkele tips om je voeding energie- en eiwitrijker te maken:
- Schakel tussendoortjes in tussen je maaltijden. Denk hierbij niet alleen aan een stukje fruit, maar ook aan melkproducten (yoghurt, pudding, platte kaas, chocomousse, milkshake, …), noten, een hardgekookt eitje of een zoetigheid dat je graag eet.
- Kies vooral voor hartig beleg op je boterham. Dit levert je meer eiwitten dan zoet beleg. Beleg eventueel dubbel.
- Neem een stukje vlees, vis of vegetarisch vervangproduct bij elke warme maaltijd.
- Voeg room, balletjes, kaas, vermicelli, … toe aan je soep.
- Eet regelmatig groenten gemaakt in sauzen zoals bechamelsaus en kaassaus of voeg mayonaise toe.
Probeer dit petit-beurre dessert
Zin in een voedzaam en smakelijk gerecht? Dit petit-beurre dessert geeft je een ‘boost’ van energie.
Ingrediënten (voor 4 porties)
- 6 beschuiten
- 260 gram vanillepudding
- 12 petit-beurre koekjes
- 160 ml room
- 160 ml melk
Bereiding
- Giet de vanillepudding, room en melk in een kom.
- Verbrokkel hierbij de beschuiten en de petit-beurre koekjes.
- Mix dit geheel tot een homogeen mengsel.
- Verdeel over 4 potjes.
Smakelijk!
Patiënt Luc is alvast fan van het dessert.