Overslaan en naar de inhoud gaan
dr. Birger Jespers
AZ Sint-Maarten

Op 15 november 2023 zal dr. Birger Jespers starten als algemeen directeur van het algemeen ziekenhuis Sint-Maarten. Hij neemt deze functie over van de heer Jan Ennekens die begin 2024 zijn actieve professionele loopbaan beëindigt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Birger Jespers is sinds 2017 hoofdarts/medisch directeur van AZ Sint-Maarten. Gedurende die periode was hij, samen met de medische staf, de drijvende kracht achter de verdere uitbouw en groei van het medische aanbod. Hij bouwde diverse initiatieven uit ter ondersteuning van kwaliteit en patiëntveiligheid en zette sterk in op relaties met interne en externe stakeholders. Daarvoor was hij gedurende meer dan vijf jaar werkzaam binnen de Boston Consulting Group in Brussel en Genève.

Jan Ennekens: 25 jaar algemeen directeur

Jan Ennekens startte zijn carrière in 1981 bij het PC Sint-Norbertushuis - Duffel. Hij groeide door naar administratief en financieel directeur (1989) voor het ‘domein Duffel’ waartoe ook het toenmalige Sint-Norbertusziekenhuis behoorde. Vanuit die rol was hij nauw betrokken bij de fusie tussen AZ Sint-Jozef (Mechelen) en AZ Sint-Norbertus (1998) waaruit AZ Sint-Maarten ontstond. In juli 1998 werd hij benoemd tot algemeen directeur van AZ Sint-Maarten. In 2006 trad ook het Dodoensziekenhuis tot het fusieziekenhuis toe. Samen met zijn directieteam is hij de architect van het huidige AZ Sint-Maarten. Met een breed zorgaanbod en een sterke inzet op kwaliteit en patiëntbeleving is AZ Sint-Maarten vandaag toonaangevend in de brede Mechelse regio. AZ Sint-Maarten is ook een belangrijke pijler van Emmaüs vzw. De zorggroep ontstond in 1999 n.a.v. de fusie tussen AZ Sint-Jozef en AZ Sint-Norbertus en telt vandaag 22 voorzieningen.

Nieuwe hoofdarts/medisch directeur vanaf 1 januari 2024

Birger Jespers zal zijn functie als algemeen directeur tot en met 31 december 2023 combineren met zijn huidige functie als hoofdarts/medisch directeur van AZ Sint-Maarten. Vanaf 1 januari 2024 neemt dr. Günther De Praeter de functie van hoofdarts/medisch directeur op.

Momenteel is dr. De Praeter diensthoofd medische beeldvorming bij AZ Sint-Maarten, voorzitter van de medische raad en lid van diverse commissies. Hij is eveneens bestuurder van het Ziekenhuisnetwerk Gent. Hij is gemotiveerd om vanuit zijn ervaring en gedeelde visie met betrekking tot de missie en strategie van het ziekenhuis de ziekenhuisorganisatie verder mee vorm te geven. Hij ziet zijn toekomstige functie dan ook als een voortzetting van zijn verregaand engagement voor het ziekenhuis.