Overslaan en naar de inhoud gaan

Medisch team bezoekt partnerziekenhuis in Budjala

Gastro-enteroloog prof. dr. Len Verbeke en Sophie Verroken, verpleegkundige medium care, vertrokken in januari voor een inleefreis van twee weken naar Congo. De reis kaderde in de steun die AZ Sint-Maarten al vijftien jaar verleent aan de gezondheidszorg in Budjala, een regio in het tropisch regenwoud. Ze namen medische goederen mee en bekeken elk vanuit hun eigen specialiteit welke verbeteringen er mogelijk zijn om de plaatselijke gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen.

Groei-injectie voor gezondheidszorg in Congo

In 2020 vierde AZ Sint-Maarten vijftien jaar samenwerking met Memisa, een Belgische ngo voor medische ontwikkelingssamenwerking. Via die organisatie steunen we onder meer een ziekenhuis in Budjala, een uitgestrekte regio in Congo. Jaarlijks doneren we 12.500 euro, naast materiële steun en extra giften voor specifieke projecten. Dit jaar schonken we daarbovenop een cheque van 15.000 euro. Met die steun maken we onze missie van professionele en toegankelijke zorgverlening ook over de grenzen waar.

Gebruik probiotica in ziekenhuis primeur voor België

Met de introductie van probiotica voor de schoonmaak in een ziekenhuis mag AZ Sint-Maarten zich pionier in België noemen. Probiotische poetsmiddelen maken gebruik van goede bacteriën om organische vervuiling te bestrijden. Volgens studies verminder je zo de aanwezigheid van ziektekiemen met 80 procent en neemt het aantal ziekenhuisinfecties met liefst 55 procent af. Een belangrijk pluspunt is ook dat de producten 100 procent ecologisch en helemaal veilig voor het schoonmaakpersoneel zijn.

Kunst in AZ Sint-Maarten

Beeldende kunst kan positief bijdragen tot het welbevinden van patiënt, bezoeker en medewerker. De ruime muur op weg naar Route 140 houden we beschikbaar voor lokale kunstenaars. De expositie wijzigt elke drie maanden.

In 2020 sprongen drie initiatieven in de kijker.

Wie voorbij de hoofdingang richting Tivoli-wijk rijdt, komt voorbij de beeldengroep ‘Een nieuw begin’ van kunstenaar Herman Van Sebroeck. De drie figuren symboliseren de drie oude campussen die nu samen het nieuwe AZ Sint-Maarten vormen. Ze hebben hun oude gewaden afgelegd en stralen zelfzekerheid en rust uit. Ze beginnen iets nieuw en gaan samen op pad voor een nieuw begin.

De muren van de vergaderzalen waren naakt en werden met kunst bekleed door de kunstenaars van Kunstencentrum De Loods, verbonden aan UPC Duffel. Ze doopten het kunstproject "ik was naakt en gij hebt mij gekleed". De titel van het project verwijst naar de legende van Sint Maarten, die aan een bedelaar de helft van zijn mantel gaf. Hij werd herinnerd aan de woorden van Jezus in Mattheüs 25:36: "Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed", waarna hij zich bekeerde.

Na kunst in de vergaderzalen, verfraaide AZ Sint-Maarten ook de gangen van verpleegeenheden. Eind 2019, begin 2020 werden in overleg met de eenheden passende afbeeldingen gekozen. Begin september 2020 werd gestart met het ophangen van de kaders. Zo geven we verder invulling aan de missie om van ons ziekenhuis een healing environment te maken.