Onderzoek borst en lymfe

Daarbij proberen we zo precies mogelijk het borstletsel te localiseren, te meten en de uitbreiding naar de huid en de borstholte te evalueren. Ook de lymfeklieren worden nauwkeurig opgezocht en beoordeeld.

In eerste instantie wordt een mammografie genomen en beoordeeld door een senologisch gevormde radioloog. Dat verloopt volledig digitaal en wordt uitgevoerd door specifiek opgeleide verpleegkundigen. We bieden in AZ Sint-Maarten ook een 3D-mammografie aan. Dat is de nieuwe generatie van de mammografie, waarmee we nog meer details in beeld kunnen brengen.

Het mammogram wordt verder aangevuld met een echografie. Die echografie kan bepalen of een eventueel aangetroffen afwijking een cyste is of een solide karakter heeft. Ook kan een echografie bij een kwaadaardige afwijking nauwkeuriger de doorsnede bepalen.

Indien die onderzoeken niet voldoende duidelijkheid scheppen, wordt na overleg een MR uitgevoerd. Dat bijvoorbeeld ook als het letsel zich op verschillende plaatsen in de borst (of zeldzaam andere borst) zou manifesteren en uitgebreidere chirurgie vereist.

Bevestiging diagose

Om de diagnose met zekerheid te bevestigen of te weerleggen, wordt steeds een biopsie uitgevoerd.

Onder geleide van de echografie worden enkele verspreide weefselfragmentjes genomen (CORE-biopsie) van de verdachte zone, waarna ze microscopisch beoordeeld worden. De uitslag daarvan is bekend binnen de 48 u. Als ook nazicht van een of meer lymfeklieren van de oksel nodig is, gebeurt een FNAC (Fijne Naald Aspiratie Cytologie). Daarbij worden via een fijne naald celgroepjes uit de lymfeklier weggezogen.

In specifieke gevallen wordt een mammotoom-biopsie uitgevoerd. Daarbij worden grotere weefselfragmenten genomen, meestal onder mammografische geleide.

Uitzaaiingen

Als de biopsie de borstkanker bevestigt, worden een aantal stagingonderzoeken uitgevoerd. Die moeten eventuele uitbreiding van de tumor naar de organen op afstand van de tumor uitsluiten.

  • Met een echografie wordt de lever beoordeeld.  Soms moet daarvoor een CT-scan gebruikt worden.
  • Een RX-thorax laat toe de longen te evalueren.
  • De skeletscintigrafie (ook wel botscan genoemd) is specifiek bedoeld voor de beenderen.
  • De hartfunctie gebeurd door een EKG.
  • Bij de bloedafname worden de bloedcellen, lever- en nierfunctie en suikerspiegel geëvalueerd.
  • Ook specifieke tumormarkers kunnen worden gecontroleerd.