
Klinische studies spelen een cruciale rol bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen en het verbeteren van bestaande therapieën. Ook AZ Sint-Maarten en haar artsen dragen hier actief aan bij met een eigen, professionele studiedienst in een veilige ziekenhuisomgeving. Hoofdarts Günther De Praeter duidt het belang en de werkwijze.
“Als hoofdarts ben ik eindverantwoordelijke voor de dienst klinische studies in ons ziekenhuis”, licht dr. Günther De Praeter toe. “Samen met de coördinator klinische studies evalueer ik de werking van de dienst en krijg ik inzage in de projecten die lopen of deze die in de toekomst gepland staan. Daarnaast waak ik over de financiële gezondheid en over het correct naleven van de wettelijke en ethische aspecten.”
“De toekomst van klinische studies biedt zowel uitdagende als opwindende mogelijkheden. Als ziekenhuis hebben we de kans om een cruciale rol te spelen in de vroege ontwikkeling van nieuwe behandelingen die het potentieel hebben om de gezondheidszorg fundamenteel te verbeteren. Gezien ik tevens verantwoordelijk ben voor de medische strategie van het ziekenhuis sluit de dienst klinische studies perfect aan bij het uittekenen van een medisch innovatieve strategie.”
Waarom zijn klinische studies belangrijk voor AZ Sint-Maarten?
De dienst klinische studies is ontstaan in 2011, vanuit de vaststelling dat heel wat artsen zich engageerden in het includeren van hun patiënten in klinische studies. In het nieuwbouwziekenhuis (2018) bouwde de dienst verder uit met ook een eigen fase-1-unit.
Geavanceerde en innovatieve zorg
“Door ambitieuze en wetenschappelijk geïnteresseerde zorgverleners bieden we op deze manier de mogelijkheid aan onze patiënten om deel te nemen aan onderzoeken rond nieuwe medicijnen of therapieën”, vult dr. De Praeter aan. “Op deze manier kunnen we aan sommige van onze patiënten extra, innovatieve mogelijkheden bieden in huis. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en krijgen onze patiënten vroeg toegang tot baanbrekende therapieën.”
“Ons ziekenhuis neemt deel aan verschillende vaccinstudies. Ten tijde van de coronapandemie, werkten we zo intensief mee aan de bestrijding van COVID-19. Maar ook vandaag voeren we vaccinstudies uit in AZ Sint-Maarten. Denk maar aan vaccins voor griep, RSV, HPV of urineweginfecties. Op deze manier neemt AZ Sint-Maarten haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op en staan klinische studies ook ten dienste van de algemene volksgezondheid.”
Onderzoekscultuur
“De ziekenhuisomgeving maakt een nauwe samenwerking mogelijk tussen onderzoekers, specialisten en ondersteunend medisch personeel”, klinkt het. “Dit multidisciplinaire kader versterkt de kwaliteit van het onderzoek en zorgt voor een holistische benadering van patiëntenzorg.”
“Daarnaast stimuleren we een cultuur van continu leren en verbeteren door het versterken van onze onderzoeksactiviteiten, inclusief fase-1-studies. Dit draagt bij aan de reputatie in zowel patiëntenzorg als wetenschappelijk onderzoek.”

Hoe garandeert AZ Sint-Maarten de veiligheid van deelnemers voor, tijdens en na een studie?
“De veiligheid van de deelnemers staat altijd centraal”, verduidelijkt dr. De Praeter. “In AZ Sint-Maarten is directe toegang tot uitgebreide medische zorg beschikbaar, wat essentieel is voor het snel reageren op eventuele acute bijwerkingen of noodsituaties. De aanwezigheid van ervaren medisch personeel en uitgebreide apparatuur maakt ons ziekenhuis een veilige omgeving voor deze vroege stadia van medicijnontwikkeling. De ziekenhuisomgeving biedt bovendien bepaalde logistieke voordelen zoals directe toegang tot laboratoria en diagnostische faciliteiten, wat buiten een ziekenhuis veel minder evident is.”
Hoe ziet de toekomst van wetenschappelijk onderzoeken eruit in AZ Sint-Maarten?
AZ Sint-Maarten blijft investeren in haar faciliteiten en in het aantrekken van ervaren artsen en zorgpersoneel om haar positie te versterken. “We merken dat door het beschikbaar zijn van de fase-1-unit de dienst ook makkelijker artsen, patiënten en gezonde vrijwilligers vindt die zich willen engageren”, voegt dr. De Praeter toe. “De puike organisatie van onze coördinator klinische studies zorgt ervoor dat alles vlot geregeld wordt zonder dat de arts bedolven wordt onder een karrevracht administratieve rompslomp.”
“Het is natuurlijk essentieel om de transparantie te waarborgen en vertrouwen op te bouwen bij potentiële deelnemers om voldoende en geschikte kandidaten te selecteren voor fase-1-studies. Daarnaast besteden we voortdurend aandacht aan het up-to-date houden van protocollen en het waarborgen van de hoogste normen van ethiek en veiligheid. Daarom kan het voldoen aan de strikte ethische en regelgevende eisen voor fase-1-studies complex en tijdrovend zijn.”
Blijven investeren in deelname aan klinische studies
Dr. De Praeter: “Door onze sterke punten als ziekenhuis te combineren met een strategische aanpak, positioneren we ons als een toonaangevend centrum voor medisch onderzoek en patiëntenzorg, wat uiteindelijk ten goede komt aan onze patiënten en de bredere gemeenschap.”