Bij een bezoek aan het ziekenhuis heb je ongetwijfeld aandacht gehad voor de vele kunstwerken.
Beeldende kunst kan positief bijdragen aan het welbevinden van patiënt en bezoeker. Kunst kan het genezingsproces positief stimuleren en kan een heilzame reflectie op levensfases bevorderen als ze aandacht heeft voor menswaardigheid, levensbeschouwing en de mens in al haar levensfases in een veranderende samenleving. Kunst kan een bijdrage zijn aan de healing environment die het AZ Sint-Maarten beoogt.
De kunsttentoonstellingen in AZ Sint-Maarten krijgen ook een plekje op de Mechelen Art Map, dat verschillende initiatieven rond beeldende kunst in de stad bundelt en in de kijker zet. Ook in het ziekenhuis kan je een exemplaar afhalen.
Tijdelijke tentoonstelling
Naast de vaste collectie is AZ Sint-Maarten ook op zoek naar mensen die tijdelijk in het gebouw willen tentoonstellen.
Ben je al dan niet een professioneel beeldend kunstenaar en heb je interesse om te exposeren in AZ Sint-Maarten? Neem dan contact op met onze kunstcommissie via communicatiedienst.azsintmaarten [at] emmaus.be.
De kunstcommissie zal je aanvraag onderzoeken en je eventueel selecteren om gedurende drie à vier maanden tentoon te stellen.
Huidige tentoonstelling - Koninklijke Mechelse Fotokring
De Koninklijke Mechelse Fotokring (KMF) viert haar 100-jarig bestaan met de fototentoonstelling Diversiteit in Mechelen, die de rijke verscheidenheid van de stad in beeld brengt.
Met deze jubileumtentoonstelling presenteren de leden een collectief fotokunstproject. Het toont verschillende benaderingen van het thema diversiteit, met aandacht voor gender, etniciteit, leeftijd en levensbeschouwing. Hierbij worden beelden gecreëerd die een visie of emotie uitdragen zonder clichés. Het doel is om bij te dragen aan inclusie en respect voor alle groepen binnen de samenleving.
Het huidige collectief van 16 leden richt zich op beelden met aandacht voor licht, compositie, sfeer en verhaal. Voor hen is een krachtige foto geen toeval, maar het resultaat van een bewuste zoektocht naar het perfecte beeld. De KMF blijft een plek waar passie voor fotografie samengaat met creativiteit en technische bekwaamheid. De jubileumviering is niet alleen een eerbetoon aan het rijke verleden, maar ook een vooruitblik naar een toekomst vol nieuwe artistieke mogelijkheden.
Deze KMF-leden werkten mee aan Diversiteit in Mechelen: Jean-Pierre Ardies, Danny Breckpot, Marc Cabuy, Marleen Claessens, Eddy Geens, Lutgart Luyckx, Luc Ongena, Gommaire Raes, Bernard Riga, Erik Tys, Kurt Van der Kuylen, Walter Vandersickel, Filip Verbeeck en Piet Verhoeve.
Enkele sleutelmomenten in 100 jaar Koninklijke Mechelse Fotokring:
- Op 8 december 1924 werd de Mechelse Fotokring opgericht, met Louis Van Zeir als een van de belangrijkste voortrekkers en vooral bekend van zijn iconische foto van de Sint-Romboutstoren, ook getoond op de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958.
- Tijdens WO II werd de kring tijdelijk ontbonden, omdat de Duitse bezetter openbare fotografie als spionage beschouwde. Louis Van Zeir waagde het toch om de gebombardeerde spoorwegbrug in Hever (Boortmeerbeek) te fotograferen.
- Na de bevrijding werd de groep weer opgestart.
- Een belangrijk moment in 1949 was de inrichting van het Internationale Fotosalon, waarbij 40 landen deelnamen en de eerste Belgische kleurenfoto op groot formaat werd getoond.
- In 1957 verscheen het ledenblad 'Brandpunt', dat vanaf 2016 digitaal werd uitgebracht.
- In 1979 werd Jacques Denis voorzitter van de inmiddels "Koninklijke" Mechelse Fotokring. Onder zijn leiding verwierf de kring bekendheid ver buiten de landsgrenzen door het organiseren van tentoonstellingen en klankdiafestivals met deelnemers uit vele landen.
Meer info of interesse in exposeren bij AZ Sint-Maarten?
communicatiedienst.azsintmaarten [at] emmaus.be
Criteria
- Je kunstwerken moeten passen binnen de menselijke omgeving van een ziekenhuis en dragen bij aan het welbevinden van onze patiënten, bezoekers en medewerkers.
- Ze bieden ontspanning of afleiding en kunnen zo stress verminderen. Ze kunnen ook bijvoorbeeld nieuwe perspectieven tonen in een donkere periode; reflectie, inspiratie, herkenning of troost bieden, ...
- Schilderijen zijn voorzien van degelijk ophangmateriaal. Beeldhouwwerken hebben stevige sokkels.
- Je hebt minimaal tien grote kunstwerken beschikbaar om een ruimte te vullen van 40x4 meter of een medium formaat voor een ruimte van 20x4 meter.