Overslaan en naar de inhoud gaan
Journey Tramaine de Senna

Journey

Tramaine de Senna

 

Het kunstwerk Journey werd speciaal ontworpen voor TheA door Tramaine de Senna. Het benadrukt de TheA-waarden: openheid, speelsheid, creativiteit en verbinding.

Journey wil op een creatieve manier een gastvrije en veilige omgeving bieden voor de emotionele ontwikkeling die plaatsvindt binnen TheA.

De locatie van het kunstwerk is niet toevallig gekozen. Zo bevindt het zich aan de hoofdingang van het TheA-gebouw, een belangrijke locatie met een semi-openbare binnenruimte die fungeert als verbindingspunt tussen de twee verdiepingen. Het benadrukt de open sfeer, en wordt visueel versterkt met glazen wanden langs de trap en de eerste verdieping. Bovendien bevindt het zich op de grens tussen de buitenwereld en TheA. Het kunstwerk begroet de bezoekers dan ook op een open, kleurrijke en fantasierijke manier.

Wandpaneel en hangende elementen

Het kunstwerk bestaat uit 2 delen: een gestoffeerd wandpaneel en hangende objecten. Deze laatste werden met de hand uitgesneden en beschilderd. Ze tonen onder meer 5 figuren uit het wandpaneel en 3 elementen uit de leefwereld van TheA: de kikker (peuter- en kleuteratelier), de knipoog (adolescentenatelier) en de duim omhoog (hand uitreiken naar kinderen).

Het wandpaneel laat een fantasierijk landschap zien in zowel nacht als dag, met een altijd aanwezige zon en maan. Dit symboliseert een reis waar zowel het bekende (dag) als het onbekende (nacht) aanwezig is. Deze reis wordt gefaciliteerd door voertuigen, schepen en luchtballonnen. Net zoals de reis van de kinderen en jongeren mee wordt gedragen door de ondersteuning van de medewerkers van TheA, familieleden en naasten.

Verwijzingen

Journey verwijst naar het schilderij Sint-Maarten en de bedelaar van schilder Anthony van Dyck, dat ook in het hoofdgebouw van AZ Sint-Maarten te bezichtigen is. De kolommen en stenen muren aan weerszijden van het wandpaneel komen ook terug in het schilderij van van Dyck. Op die manier wordt de kunsthistorische en culturele verbinding gemaakt tussen de gebouwen van TheA en AZ Sint-Maarten.

Naast de verwijzing naar Sint-Maarten, is er ook de visuele knipoog naar de Maneblussers, de bijnaam van de inwoners van Mechelen. Dit vind je terug in het hangende element én in de wolken en de maan op het wandpaneel.