Overslaan en naar de inhoud gaan
Medisch

Dankzij twee identieke lineaire versnellers, type Truebeam van Varian, weet AZ Sint-Maarten de efficiëntie en het comfort van een bestralingsbehandeling naar een hoger niveau te tillen. Op 11 mei 2019 zette de dienst haar deuren open voor artsen en andere professionele zorgverleners uit de regio. Het doel? Door informatie-uitwisseling en netwerking de kennis en samenwerking verbeteren.

Dr. Dominique De Bal en haar team namen uitvoerig de tijd om de professionele bezoekers rond te leiden op plaatsen die anders niet gemakkelijk toegankelijk zijn: de bunkers met de toestellen, de bedieningsruimten en de aangename wachtplaatsen met zicht op groen, lucht en licht.

Uitwisselbare toestellen

Dr. De Bal: “Met de nieuwste generatie lineaire versnellers die we in oktober vorig jaar in dienst namen, hebben we ingezet op precisie, efficiëntie en comfort voor patiënt en het behandelend team. Onze beide lineaire versnellers zijn perfect uitwisselbaar. Is het ene toestel overbezet of in onderhoud dan kunnen behandelingen zonder onderbreking en zonder uitstel in behandelingsduur doorgaan op het andere toestel."

Preciezer bestralen

De nieuwste lineaire versnellers laten nog meer en vlotter toe om bij elke bestraling zeer precies te werken. Dr. De Bal: “Zo wordt de dagelijkse CT gematcht met de oorspronkelijke CT in bestralingshouding. Hierdoor kunnen we nog gerichter behandelen, waardoor er minder gezond weefsel dient bestraald te worden en waardoor er minder nevenwerkingen ontstaan.”

Naar een digitaal ziekenhuis

In het verlengde van de lineaire versnellers investeerde onze dienst ook in verdere digitalisering. Omdat verschillende systemen (planning, dosimetrie, online en offline imaging, patiënteninfo, …) geïntegreerd werden, ziet een arts alle noodzakelijke informatie over een patiënt in één oogopslag. “Informatie raadplegen, een diagnose stellen en een behandelplan opmaken verlopen hierdoor sneller en komen ook weer automatisch in het radiotherapiedossier,” zegt dr. De Bal. Met deze papierloze manier van werken kan er duidelijk en efficiënt gecommuniceerd worden met fysici, verpleging en secretariaat.

Weg van een steriele ziekenhuisomgeving

Hoewel de dienst radiotherapie zich in de kelder bevindt (om radioprotectieve redenen), heeft een patiënt nooit dit gevoel. In de bestralingsbunkers streven we naar een rustgevend kader voor de patiënten. Gele details, indirect licht en houtmotief moeten de steriele ziekenhuisomgeving aangenamer en warmer maken. Twee toegangen maken de dienst vlot toegankelijk. De ruime patio die tot aan niveau -1 reikt, maakt dat er groen en zonlicht aanwezig is, eerder zeldzaam voor een bestralingsafdeling.

Enige radiotherapiedienst in zorgnetwerk Briant

Briant is het locoregionale zorgnetwerk dat bestaat uit het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, AZ Sint-Maarten in Mechelen, het Heilig-Hartziekenhuis in Lier en AZ Jan Portaels in Vilvoorde. De dienst radiotherapie staat in voor bestralingen van patiënten uit al deze ziekenhuizen. De radiotherapeuten zijn tevens als consulenten verbonden aan deze ziekenhuizen.

Dr. De Bal: “Ik mag spreken van een fijne samenwerking over de ziekenhuisgrenzen heen. Als radiotherapeut reizen we wel wat rond. Voor de patiënten heeft dit als voordeel dat ze in hun vertrouwde ziekenhuisomgeving met ons kunnen kennismaken. Dat maakt de stap naar onze dienst in Mechelen voor hun behandeling ook ietsje kleiner.”