Overslaan en naar de inhoud gaan
Centrum Samen Veilig Mobiel test rijveiligheid in AZ Sint-Maarten
Medisch

In Centrum Samen Veilig Mobiel kunnen senioren en hun familie voortaan terecht om de rijveiligheid van de oudere bestuurder na te gaan. AZ Sint-Maarten start – naast het Jessa Ziekenhuis – als eerste ziekenhuis met deze medische screening. Het evaluatieproces is wetenschappelijk onderbouwd door medische- en mobiliteitsexperten en heeft de ambitie om het aantal verkeersongelukken te verminderen.

In het centrum beoordeelt de geriater de rijveiligheid van de oudere bestuurder. De arts bepaalt de medische rijgeschiktheid en houdt daarnaast rekening met de rijvaardigheden van de bestuurder op de baan. Een bestuurder kan beroep doen op het centrum op vraag van de familie, na doorverwijzing van een arts of verzekeringsmaatschappij of vanuit eigen initiatief. De leeftijd van de bestuurder is geen aanleiding voor doorverwijzing naar het centrum. Een gebeurtenis, vaststelling of een (vermoede) diagnose is dit wel.

Ouderen zijn geen slechte bestuurders

De oudere bestuurders beschikken over heel wat jaren rijervaring, maar kampen soms met verminderde vaardigheden. Hierdoor is een beoordeling van deze vaardigheden en de medische rijgeschiktheid cruciaal om de veiligheid van de bestuurder en zijn omstaanders op de baan te bewaken.

Leeftijdsgebonden veranderingen, zoals verminderde reactiesnelheid of moeilijker inzicht in de complexiteit van het verkeer, kunnen een belangrijke impact hebben op het rijgedrag. Daarnaast heeft deze groep ook een verhoogde kans op aandoeningen, zoals gezichts- of geheugenproblemen, herseninfarct, dementie, epilepsie, nekproblemen,… en beïnvloedt het medicatiegebruik de vaardigheden. Verder geldt: hoe minder iemand rijdt, hoe sneller de rijvaardigheden afnemen.

Hoe verloopt de beoordeling van de rijveiligheid?

In een eerste gesprek vormt de arts een beeld van de rijervaring, het medisch dossier, de gezichtsfuncties en psychologische rijgeschiktheid van de bestuurder. Nadien worden de cognitieve vaardigheden van de bestuurder getest en evalueert een expert het rijgedrag van de bestuurder op de baan. In een eindgesprek geeft de arts een advies voor het verlies of het behoud van de rijbevoegdheid, al dan niet na een training of opfriscursus.

Het advies is niet wettelijk bindend, maar kan erg belangrijk zijn bij verdere beslissingen om nog te rijden. Daarnaast kan het doorslaggevend zijn in de beslissing bij een eventueel ongeval.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Centrum Samen Veilig Mobiel of meld je je graag aan? Neem dan contact op met het geriatrisch dagziekenhuis op het nummer 015 89 22 81.