AZ Sint-Maarten

Het dak van AZ Sint-Maarten in Mechelen wordt voortaan bekleed met 1.590 zonnepanelen. Ze zullen 679.725 kWh energie per jaar  produceren, wat overeenkomt met een gemiddeld verbruik van ongeveer 195 gezinnen.

Het investeren in zonne-energie kadert volledig in de duurzame ambities van het ziekenhuis en de klimaatengagementen die vanuit het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin worden gestimuleerd. Het ziekenhuis, behorende tot vzw Emmaüs, pikte in op de openbare aanbesteding van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor het vinden van de geschikte partner. Het was Earth die uiteindelijk aan het langste eind trok en samen met Fluvius en onze technische dienst de zonnepanelen installeert en in productie brengt.

De zonnepanelen op het dak van AZ Sint-Maarten zijn een eerste stap in het gebruik van deze hernieuwbare energie. In de toekomst voorzien we nog panelen op de parking en op andere gebouwen op de ziekenhuissite. Ook andere voorzieningen van Emmaüs stappen mee in de duurzaamheidsambities.

Bij afronding van het volledige project op de AZ Sint-Maarten-site zullen we in staat zijn voor 50% in onze eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien.

Slimme investering

Een ziekenhuis verbruikt veel elektriciteit, het inzetten op zonne-energie is daarom een slimme investering. Het ziekenhuis kan op deze manier besparen op de jaarlijkse energie-uitgaven. De hele investering zal zich terugverdienen op 8 tot 10 jaar. Daarnaast draagt de hele installatie bij tot het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Per jaar kan AZ Sint-Maarten een 312 ton aan CO2 besparen, goed voor zowel onze gezondheid als het milieu.

Duurzaam innoveren

AZ Sint-Maarten vult met de zonnepanelen de reeds bestaande duurzaamheidsinitiatieven aan. N.a.v. de nieuwbouw investeerde AZ Sint-Maarten in systemen die zorgen voor energie-efficiëntie en een vermindering van de CO2-uitstoot. Voorbeelden zijn de warmtepompen, een installatie voor warmtekrachtkoppeling (WKK-installatie) en BEO-velden voor een seizoensoverspannende opslag van warmte / koelte die bruikbaar is voor de verwarming en koeling van gebouwen.

Aanvullend zorgt een intelligent gebouwenbeheersysteem voor een efficiënte temperatuur- en vochtigheidsregeling. Onder het inkomplein verzamelen we ook zo’n 600.000 liter water waarmee o.a. 1.200 toiletten gespoeld worden. Een deel regenwater voeren we vertraagd af via groendaken. Tot slot werd voor de inrichting van de buitenruimte gekozen voor aanplantingen die de biodiversiteit ondersteunen en zonder gebruik van pesticiden perfect kunnen onderhouden worden.