Overslaan en naar de inhoud gaan
AZ Sint-Maarten krijgt erkenning voor PIT-ziekenwagen
Medisch

Wanneer er nood is aan dringende hulpverlening, kan de 112-centrale verschillende hulpmiddelen uitsturen, nl. een ziekenwagen, een paramedisch interventieteam (PIT) of een mobiele urgentiegroep (MUG). Vanaf 1 januari 2024 kan de 112-centrale een beroep doen op een PIT-ziekenwagen met standplaats AZ Sint-Maarten.

AZ Sint-Maarten heeft altijd al ingezet op kwaliteitsvolle prehospitaalzorg. In een gewone ziekenwagen gebeurt de hulpverlening normaal door twee ambulanciers. AZ Sint-Maarten heeft er echter voor gekozen om deze gewone ziekenwagen de voorbije jaren steeds te bemannen met een ambulancier en een spoedverpleegkundige met de bijzondere titel in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg. Ook de verantwoordelijkheden van de hulpverleners en de uitrusting waren hieraan aangepast waardoor ze zorg van een medisch hoger niveau kunnen leveren.

Dit gebeurt op basis van ‘standing orders’. Standing orders zijn medische gedelegeerde handelingen van een arts, die een verpleegkundige in noodgevallen mag uitvoeren als die met de ziekenwagen op weg is met of naar een slachtoffer of zieke.
De erkenning is dus in wezen een regularisatie van de situatie zoals die al bestond, maar nu met aangepaste subsidies.

Wat wijzigt er met de PIT-erkenning?

Vanaf 1 januari beschikt AZ Sint-Maarten officieel over een ziekenwagen, een PIT-ziekenwagen en een MUG. De 112-centrale kan op die manier fijnmaziger beslissen welk type ziekenwagen wordt uitgestuurd. De hulpcentrale 112 vraagt het PIT op basis van criteria die opgenomen zijn in de Belgische Handleiding voor de Medische Regulatie. Het PIT kan hierdoor ritten op zich nemen waarvoor de hulpcentrale nu soms een MUG vraagt, maar ook wanneer de MUG niet beschikbaar is. Dringende hulpverlening kan op deze manier nog efficiënter georganiseerd worden.

Sleutelrol voor hulpcentrale 112

Oproepen op het nummer 112 komen niet binnen bij AZ Sint-Maarten maar bij de hulpcentrale 112. Zij beslissen op basis van diverse criteria welk ziekenhuis welk type ziekenwagen uitstuurt naar de patiënt. Een ziekenwagen rijdt ook steeds naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis tenzij specifieke indicaties. De patiënt zelf kan in geval van dringende hulpverlening niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis hij gebracht wordt.