Overslaan en naar de inhoud gaan
Patiënt met dr. Goossens (l) en dr. Vankerckhoven (r)
Medisch

Sinds 1 maart 2021 betaalt de overheid na advies van een erkend testcentrum de elektronisch protheseknie terug voor het grote publiek. AZ Sint-Maarten is erkend als officieel testcentrum voor de testen voor de terugbetaling van dit type protheseknie. Ook voor revalidatie met een elektronische knie is de dienst fysische geneeskunde en revalidatie perfect geplaatst.

Elektronisch gestuurde knieën bestaan al langer. Ze lagen echter vooral binnen bereik van wie een bovenbeenprothese kreeg na een arbeidsongeval.

De elektronische protheseknie als onderdeel van een bovenbeenprothese heeft tal van voordelen t.o.v. de mechanische-. Ze geeft naast het nodige comfort vooral een grotere veiligheid en mobiliteit aan de prothesegebruiker. Dit type protheseknie heeft o.a. een ingebouwd anti-struikelsysteem waardoor de kans op vallen vermindert, obstakels vlotter kunnen genomen worden en stappen minder vermoeiend wordt.

Vanaf 1 maart 2021 ruimere terugbetaling

Sinds 1 maart 2021 komt de patiënt met een mechanische protheseknie in aanmerking als de elektronische protheseknie een bewezen meerwaarde geeft in het dagelijkse leven.

Het bewijs voor deze meerwaarde wordt geleverd door een erkend multidisciplinair revalidatieteam.

Een elektronisch gestuurde knie heeft een prijskaartje van om en bij de 25.000 euro (t.o.v. 2.500 euro voor een klassieke prothese). De terugbetaling zorgt ervoor dat een grotere groep mensen beroep kan doen op de voordelen van een elektronische knie.

AZ Sint-Maarten officieel testcentrum

Het betreft een bijkomende erkenning die enkel wordt toegekend aan revalidatieartsen in erkende revalidatiecentra nadat ze hiervoor de nodige opleiding volgden. Voor AZ Sint-Maarten zijn dit dr. Els Goossens en dr. Stéphanie Van Kerckhoven. Patiënten met een bovenbeenprothese met mechanische protheseknie die in aanmerking komen voor een elektronische protheseknie kunnen voortaan dus terecht bij het team fysische geneeskunde en revalidatie bij AZ Sint-Maarten.

Voor de evaluatie van de meerwaarde van de elektronische protheseknie werken de revalidatieartsen in een multidisciplinair team samen met kinesisten, ergotherapeuten en prothesisten. Als onderdeel van het advies krijgt de patiënt gedurende 14 dagen een aan de noden beantwoordende voorlopige elektronisch protheseknie aangemeten. Functionele verschillen tussen de bovenbeenprothese met een mechanische knie en met een elektronische protheseknie vormen de basis voor het advies tot terugbetaling en zijn gebaseerd op talrijke testen die worden uitgevoerd in het revalidatiecentrum van AZ Sint-Maarten.

Na goedkeuring voor terugbetaling krijgt de patiënt zijn definitieve knie. Begeleiding verloopt verder via het multidisciplinaire team.