Overslaan en naar de inhoud gaan
bart rens web
AZ Sint-Maarten

Bart Rens, hoofdverantwoordelijke van de spoeddienst van AZ Sint-Maarten in Mechelen, vertrekt op dinsdag 14 februari naar Turkije als lid van het B-FAST-team. Hij zal er twee weken lang medische zorg verlenen in het rampgebied dat op maandag 6 februari getroffen werd door een verwoestende aardbeving.

Samen met enkele tientallen Belgische artsen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers versterkt Bart Rens uit Mechelen als vrijwilliger het B-FAST-team dat deze week nog vertrekt richting Turkije. Vorige week vertrokken richting het rampgebied al een verkennende en een logistieke ploeg van B-FAST, ofwel het Belgian First Aid and Support Team. Rens maakt deel uit van de eerste missie die de opvang en verzorging van gewonde burgers mee in goede banen leidt. “Ik stond al enkele dagen vertrekkensklaar. Zopas heeft de overheid bevestigd dat we vertrekken op dinsdag 14 februari”, vertelt Bart Rens, die zich vorig jaar nog maar kandidaat heeft gesteld voor B-FAST, en intussen alle opleidingen heeft afgerond.

“Op maandag 6 februari – de dag van de aardbeving in Turkije en Syrië – kreeg ik om 11.30 uur een sms van B-FAST met daarin de vraag naar beschikbaarheid. Die moest ik diezelfde dag bevestigen voor 15 uur”, verduidelijkt Bart Rens. “In eerste instantie heb ik gepolst bij mijn vrouw en mijn dochters. Je gezin gaat in feite mee op missie, ook al blijven ze thuis. Maar hun steun heb je nodig, anders vertrek je niet. Zo is dat er bij B-FAST ook in gedrild.”

Ook met de hr-dienst en de collega’s op de spoeddienst van AZ Sint-Maarten kon Bart meteen goede afspraken maken. “De mogelijkheden werden snel bekeken en agenda’s samengelegd. Ik ben zowel de collega’s als de hr-dienst dankbaar voor hun volle ondersteuning en flexibiliteit.”

Terug naar de basis

Om het psychologische welzijn te garanderen, blijven Bart en zijn teamleden van B-FAST maximaal 14 dagen in Turkije. “Het is altijd al mijn droom geweest om deel uit te maken van een humanitaire missie. Ik ga er dus met een gezonde spanning naartoe. Natuurlijk weet je niet wat je moet aantreffen – er is nog maar weinig informatie beschikbaar –, maar je weet wel dat je in een team terechtkomt met mensen waarop je kunt bouwen”, geeft Bart Rens mee. “Ook kijk ik er echt naar uit om onze medische kennis en expertise ten gunste te stellen van de bevolking. Bij rampen van dergelijke omvang ga je terug naar de basis. Zoiets verruimt je blik, en blijft je ook uitdagen.”

Verschil tussen leven en dood

Zijn ervaringen in Turkije wil Bart Rens ook meenemen om collega’s te inspireren. “Op onze eigen spoeddienst maken we vaak het verschil tussen leven en dood. Dankzij zo’n humanitaire missie kan dat ook buiten de landsgrenzen. Als hulpverlener, maar ook als mens, brengt zo’n ervaring je enorm veel bij.”