Overslaan en naar de inhoud gaan
AZ Sint-Maarten

AZ Sint-Maarten en de Mechelse scholen COLOMAplus en Thomas More sloegen de handen in elkaar om te zorgen voor enkele extra herkenningspunten in de publieke gangen van het ziekenhuis. De realisaties van de Mechelse studenten werden op donderdag 23 juni officieel onthuld in AZ Sint-Maarten.

In het ziekenhuisgebouw, dat in gebruik werd genomen in oktober 2018, wordt gewerkt met vijf kleurblokken. “Dat vergemakkelijkt enerzijds de oriëntatie, anderzijds stemden we de kleuren af op de diensten die zich in een blok bevinden. Kleuren wekken gevoelens en emoties op, ze hebben een psychologische invloed. Een goede fit tussen de patiënten op de afdeling en de kleur van het ziekenhuisblok is daarom een must”, weet Nico Garmyn, directeur kwaliteit en strategie van AZ Sint-Maarten.

Veertien ontwerpen

Om de oriëntatie en het welbevinden in de publieke gangen te versterken, deed AZ Sint-Maarten een beroep op de Mechelse scholen COLOMAplus en Thomas More hogeschool, respectievelijk de studenten van het zevende jaar van het Huis van Creativiteit en de postgraduaatstudenten PG21 van de unit Interieur, Design & Architectuur. “Ze werkten veertien ideeën uit, telkens afgestemd op een van de vijf kleurgroepen die in het ziekenhuis worden gebruikt, met wisselende inhoudelijke thema’s. Zo geven ze extra kleur aan het ziekenhuis. En zorgden we voor meer oriëntatie door te werken met afwisselende beelden”, vertelt Bianca Van den Broeck, grafisch vormgever bij AZ Sint-Maarten.

Uit de voorstellen werden veertien ontwerpen gekozen, die nadien samen verfijnd werden. De werken vind je nu verspreid terug in de publieke gangen, en dit op drie verdiepingen van het ziekenhuis.

Schoonheid en creativiteit

“Het is onze taak als ontwerpers om de wereld ‘mooier’ te maken. En ik bedoel dat niet louter esthetisch, maar vooral dat we onze creativiteit moeten inzetten om onze omgeving aangenamer, inclusiever en duurzamer te maken. We zijn dan ook heel blij met dit initiatief van AZ Sint-Maarten”, vertelt Stefan Van Ouytsel, opleidingscoördinator PG21 bij Thomas More.

Annelore Bruynseraede, docente van COLOMAplus, beaamt dit. “Het is fijn dat schoonheid en creativiteit in een ziekenhuis een plaats krijgen. En zeker als dit door jonge studenten aangebracht kan worden.”

Voor de studenten was het belangrijk dat de beelden aansloten bij de thematiek van het ziekenhuis. “Maar ook dat ze een zekere positiviteit uitstralen en dat ze boeiend blijven, hoe vaak je er ook naar kijkt”, verduidelijkt Kim, postgraduaatstudente van Thomas More. “Deze opdracht zal me in mijn creatieve carrière blijven helpen. Het geeft mijn portfolio een boost”, vult Maria Duta, studente van COLOMAplus, aan.

Doordenkertje

Met dit initiatief heeft AZ Sint-Maarten de studenten van Thomas More en COLOMAplus een publiek forum gegeven voor hun studieopdracht. “Hierdoor werden zij in het conceptueel proces extra uitgedaagd: hoe kan een grafisch werk het welzijn van patiënt en bezoeker versterken? Wel, ze zijn hier bijzonder goed in geslaagd”, weet Nico Garmyn. “In deze opdracht moesten ze rekening houden met de concrete finaliteit van hun werk zoals de grootte, de leesbaarheid op afstand en van nabij, de verstrooiing die ze willen geven. In elk werk zit wel een doordenkertje dat patiënt, bezoeker en medewerker even afleidt.”