Overslaan en naar de inhoud gaan
HoLEP-techniek bij behandeling goedaardige prostaatvergroting AZ Sint-Maarten
Medisch

Sinds dit jaar behandelt de dienst urologie van AZ Sint-Maarten patiënten met plasklachten als gevolg van een goedaardige prostaatvergroting ook met laser. Dit naast de klassieke transurethrale resectie van de prostaat. Wat zijn de voordelen en hoe verloopt de ingreep? Dr. Nicolas Geurts licht toe.

Deze techniek, HoLEP genaamd (Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat), werd in de jaren 2000 ontwikkeld. Vandaag is het wereldwijd de nieuwe gouden standaard voor de behandeling van klachten gerelateerd aan benigne of goedaardige prostaatvergroting. In België is al sinds meerdere jaren een terugbetaling voorzien voor deze ingreep.

Voordelen

Bij veel mannen begint de prostaat vanaf het veertigste jaar te groeien. Vaak is er dan sprake van een groei van goedaardig prostaatklierweefsel. Dit weefsel wordt een ‘adenoom’ genoemd.

Dr. Nicolas Geurts: “HoLEP is een oplossing voor plasklachten bij sterk vergrote prostaten, waarbij het goedaardig prostaatadenoom van binnenuit volledig wordt losgemaakt en verwijderd. De HoLEP-techniek heeft als voordeel dat de uroloog via een endoscopische weg tot zeer grote prostaatadenomen kan verwijderen. Vroeger diende dit via een onderbuiksincisie te gebeuren doorheen de blaas, wat significant meer complicaties gaf.”

De patiënt heeft na de ingreep nog nood aan een transurethrale spoelcatheter. Na een HoLEP kan de catheter echter al de dag na de ingreep uit de urinebuis verwijderd worden. De patiënten kunnen na één of twee overnachtingen uit het ziekenhuis ontslagen worden.

Verloop van de ingreep

“De uroloog maakt in een eerste fase met de laser het adenoom los van het prostaatkapsel,” vertelt dr. Geurts. Hierbij wordt een anatomisch vlak gevolgd. Dit vermindert significant het bloedingsrisico. Zo kunnen patiënten na de ingreep sneller hun anticoagulantia of bloedverdunners heropstarten.

In een tweede fase wordt het losgemaakte prostaatweefsel uit de blaas opgezogen en versnipperd met een speciaal hiervoor ontwikkelde morcellator.

Omdat de HoLEP een anatomische ingreep is – er wordt een anatomisch klievingsvlak gevolgd – is de kans op terugkerende obstructie bijzonder klein en zijn latere ingrepen voor obstructieve plasklachten nadien uiterst zeldzaam.

Meer informatie