Overslaan en naar de inhoud gaan
Medisch

“Een deskundig en multidisciplinair team dat mensen persoonlijk benadert. Het streven naar wat de patiënt zélf wil bereiken en niet zozeer het móeten bereiken van een bepaald niveau.” Zo omschrijft Evy, ex-patiënte, haar ervaring met het revalidatiecentrum van AZ Sint-Maarten.

Op 16 mei 2019 werd Evy Selleslagh, nu 31 jaar, geopereerd door dr. Johan Vangeneugden (neurochirurgie) aan een anaplastisch ependymoom, een zeldzame vorm van ruggenmergkanker. De tumoren bewogen als een wurgslang rond haar wervelkolom en tastten haar zenuwen aan. Aan de rechterkant verloor ze het gevoel van middel tot tenen, haar linkerbeen verminderde in kracht. Hierdoor zat ze meer dan een jaar in een rolstoel. Het begin van een lang revalidatieproces.

Persoonlijk met een tikje uitdaging

Evy: “Na de ingreep volgde vrijwel meteen de revalidatie. Deze startte al op het moment dat ik nog op heelkunde lag. Op de kamer oefenden verpleegkundigen en kinesisten mijn ledematen om de spieren te onderhouden. Na zeven weken mocht ik in het erkend revalidatiecentrum van AZ Sint-Maarten, onder begeleidend arts Dr. Goossens, mijn herstelproces verderzetten.”

De dienst fysische geneeskunde en revalidatie is het enige erkende revalidatiecentrum in de Mechelse regio. Dit heeft o.a. als groot voordeel dat rolstoelgebonden vervoer volledig terugbetaald wordt. Met de verhuis naar het nieuwe ziekenhuis beschikt het revalidatiecentrum ook over een up-to-date infrastructuur met o.a. oefenmogelijkheden binnen en buiten en een ‘appartement’ waar patiënten dagelijkse activiteiten kunnen oefenen. 

Voor de revalidatie werkte het team een persoonlijk plan uit. Er is aandacht voor de eigen wensen, noden, een eventueel andere behandeling die ondertussen plaatsvindt (Evy kreeg ook 5 weken bestraling) en het streefdoel van de patiënt. Gedurende het hele revalidatieproces kijkt het revalidatieteam toe op de ontwikkeling en stellen het plan waar nodig bij, steeds in samenspraak met de patiënt.

Evy: “Het herwinnen van mijn zelfstandigheid en op eigen kracht kunnen stappen vormde mijn grootste drijfveer. Ondanks het feit dat niemand zekerheid kon geven over het eindresultaat, kon ik rekenen op de onvoorwaardelijke steun van het team.” Het revalidatieplan biedt ook uitdaging en afwisseling, op maat van de patiënt, iets dat Evy apprecieerde en motiveerde. Bovendien worden oefeningen afgestemd op dagelijkse situaties van patiënten en geven ze praktische tips. “Ze leerden bijvoorbeeld ook hoe ik makkelijk recht kon raken wanneer ik gevallen ben”.

Gaat het mentaal goed? Fysiek zal volgen!

Het revalideren verloopt voornamelijk alleen. Evy: “Hoewel ieder een eigen parcours aflegt, ontstaat een hechte band met de anderen in de oefenzaal van de dienst fysische geneeskunde en revalidatie. Een gevarieerde groep die uiteindelijk eenzelfde doel voor ogen heeft en elkaar motiveert.” Momenten dat het voor Evy leek of er geen vooruitgang was, gaf de groep én het begeleidend team haar steun en toonde haar dat ze wel degelijk positief evolueerde, ook al waren dit niet altijd even grote stappen.

Dr. Els Goossens, fysische geneeskunde en revalidatie: “Evy ging geen inspanning uit de weg en was zelf ook lief en vriendelijk voor iedereen. Ook wanneer het even wat minder ging, stak het optimisme van Evy de kop op. Zo’n positieve ingesteldheid is een hulp in een moeilijk revalidatieproces.”

Altijd bereikbaar

Na twee jaar had ze haar laatste revalidatiesessie eind april 2021. Een bewogen parcours met een gedroomde uitkomst. Evy won haar zelfstandigheid terug, kan terug stappen én autorijden. Het revalidatiecentrum heeft oefeningen voorzien die ze thuis kan onderhouden. Haar arts zal haar kort opvolgen, maar tussen de vastgelegde afspraken kan ze ook altijd terecht bij hem en het revalidatieteam.