Overslaan en naar de inhoud gaan
Medisch
  • Wat is scabiës?
  • Wat zijn de symptomen?
  • Wat te doen i.g.v. een vermoeden of vaststelling van scabiës?
  • Link naar meer informatie

Recent verschenen in de media (o.a. de Standaard 9/12; VRT-nieuws 10/12) meldingen van een verhoogd aantal gevallen van scabiës (schurft) in de provincie. Dit werd bevestigd door het Agentschap Zorg & Gezondheid Vlaanderen.

Wat is scabiës (schurft)?

Scabiës veroorzaakt een relatief milde, lokale huidaandoening maar is zéér besmettelijk. Het wordt veroorzaakt door de schurftmijt, die niet met het blote oog te zien is en die in de opperhuid gangetjes graaft. De ziekte wordt overgedragen door een langdurig huidcontact (10 tot 15 minuten) of frequent huidcontact tussen mensen zoals dit kan gebeuren in een gezin, of bij de nauwe en langdurige (intensieve) verzorging van mensen. De schurftmijt kan tot drie dagen overleven op textiel waarop huidschilfers zitten. De ziekte is goed te behandelen met permethrinezalf, ivermectinetabletten of een behandeling op basis van benzylbenzoaat.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen zijn hevige jeuk, blaasjes, roodheid, schilfering, krabletsels en de typische mijtengangen. Dit zijn roodbruine iets verheven lijnen in de huid van 1 tot 1,5 cm lengte; aan het begin ervan kan de huid wat schilferen en aan de andere zijde (waar de mijt zich bevindt) kan een papel of een blaasje zichtbaar zijn. De mijt heeft een voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam: de handpalmen, tussen de vingers, polsen, elleboogplooi, de oksels, de borst, de buik, de schoudergordel, de uitwendige genitalia, dijen en voetzolen.

De jeuk kan over heel het lichaam optreden en is vaak het hevigst bij warmere temperaturen: progressieve nachtelijke jeuk is hierbij zeer kenmerkend.

Na een besmetting kan het twee tot zes weken duren voordat de symptomen zichtbaar worden.

Wat te doen i.g.v. een vermoeden of vaststelling van scabiës?

Mogen wij u vragen om de komende weken (en zelfs maanden) de nodige aandacht hieraan te schenken en (ook bij twijfel) de dermatoloog te raadplegen.

Het is aangeraden om reeds bij verdenking laagdrempelig te starten met isolatie en behandeling, in afwachting van een consult van de dermatoloog.

Meer informatie, o.a. over de behandeling, kan je terugvinden via de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid: https://www.zorg-en-gezondheid.be/scabies