Overslaan en naar de inhoud gaan

Begin deze week ontving AZ Sint-Maarten haar UVC-robot. Deze robot desinfecteert de OK-zalen met UVC-licht. Het ziekenhuis zet hiermee een nieuwe stap in haar innovatieve aanpak van de schoonmaak. Recent introduceerde het ook als pionier in België het poetsen met probiotica. In combinatie met de verdere digitalisering van de schoonmaakorganisatie betekent dit dat AZ Sint-Maarten koploper is inzake innovatie in de ziekenhuisschoonmaak.

UVC-robot desinfecteert met licht

Annelies Van Gaver, facilitair directeur: “AZ Sint-Maarten is één van de eerste ziekenhuizen in België dat met deze desinfectierobot zal werken. De robot wordt geschonken door de Europese Commissie in het kader van een campagne om ziekenhuizen te helpen om een COVID-veilige omgeving te creëren. AZ Sint-Maarten werkt al zo’n tien jaar met neveldesinfectie voor de eindschoonmaak van patiëntenkamers. In operatiezalen is er echter een te hoge luchtcirculatie waardoor neveldesinfectie niet al zijn troeven kan uitspelen. OK-zalen werden tot nu toe manueel gedesinfecteerd.”

Kim Geens, clusterverantwoordelijke huishoudelijke diensten: “De zelfsturende UVC-robot is een dankbaar alternatief. Dergelijke robot beweegt autonoom doorheen een ruimte en ontsmet oppervlakken en lucht. Tevens worden er cruciale posities bepaald waar de robot even ter plaatse blijft om daar extra effectief te zijn. Desinfectie van een OK-zaal duurt minder dan 15 minuten.” De desinfectie gebeurt door een lichtbron met een golflengte van 254 nanometer(nm). Deze golflengte breekt de DNA-structuur van de virussen, bacteriën of sporen volledig af en maakt dat de vitale cellulaire functies onmogelijk kunnen functioneren. Bijkomend voordeel is dat deze robot geen chemische stoffen gebruikt voor desinfectie.

Gezond en langdurig schoon met probiotische schoonmaakproducten

Probiotische schoonmaakmiddelen in een ziekenhuisomgeving zijn ongebruikelijk. Toch toont internationaal wetenschappelijk onderzoek aan dat ze flink wat voordelen hebben. Na uitgebreide testen i.s.m. het comité ziekenhuishygiëne startte het ziekenhuis als pionier in België met probiotische middelen.

Kim Geens: “Overal in onze omgeving komen er goede en slechte micro-organismen voor. Met probiotica gebruik je ‘goede’ bacteriën om oppervlaktes te reinigen. De bacteriën zijn in laboratoria samengesteld. Zo is er bijvoorbeeld een bacterie die gericht is op het verwijderen van lipiden of vetten, een andere focust op eiwitten. Zo krijg je een totaalspectrum voor het verwijderen van organische vervuiling van  vloer, interieur en sanitair.”

Annelies Van Gaver: “Er is een reinigende werking door de selectie van de juiste ‘goede bacteriën’ met als positief effect dat de aanwezigheid van pathogenen (bijvoorbeeld bacteriën) sterk afneemt. In studies werd een reductie tot 80% gemeten. Dezelfde studie toonde aan dat in een ziekenhuisomgeving de ziekenhuisinfecties met zo’n 55% verminderden. Het effect is bovendien langdurig omdat de bacteriën tussen twee schoonmaakbeurten door hun werk blijven doen.

AZ Sint-Maarten gebruikt probiotische schoonmaakmiddelen voor nagenoeg alles: vloeren, sanitair en interieur. Ze zijn een 100% ecologisch alternatief voor klassieke chemische schoonmaakmiddelen. Op afvalwater hebben ze zelfs een zuiverende werking. Een belangrijk extra punt: in hun geconcentreerde vorm zijn ze ook 100% veilig voor de schoonmaker. “De klassieke desinfecterende producten worden echter niet volledig overboord gegooid. We blijven erop gericht om een kwalitatieve schoonmaak uit te voeren die voldoet aan alle normen,” onderstreept Kim Geens.

Digitalisering schoonmaakorganisatie

AZ Sint-Maarten greep de verhuis naar het nieuwe ziekenhuis, oktober 2018, aan om de werking van haar schoonmaakdienst naar een nog hoger niveau te tillen via digitalisering. Vandaag krijgt de schoonmaakmedewerker zijn opdrachten via een handheld, vergelijkbaar met een smartphone.

Kim Geens: “Bij de start van een shift krijgt de schoonmaker mee in welke zone of op welke eenheid hij verwacht wordt. Hij logt in de betreffende zone in en krijgt dan zijn takenlijst te zien. Patiëntgerelateerde taken zoals de dagelijkse schoonmaak van patiëntenkamers, ontslagschoonmaak of schoonmaak na transfer,… worden automatisch ingeboekt op basis van informatie uit het elektronisch patiëntendossier. De inplanning van de schoonmaak van andere lokalen gebeurt automatisch op basis van een voorafbepaalde periode. Voor een bureel bijvoorbeeld is dit elke zeven dagen. Tussen- en eindreinigingen op het operatiekwartier, verloskwartier, … worden ad hoc ingeboekt op basis van een digitaal signaal via een tablet vanuit de betreffende eenheid. Ook de schoonmaakverantwoordelijken kunnen taken ingeven. Waar nodig kan de medewerker zelf aanpassingen ingeven.”

Annelies Van Gaver: “Digitalisering laat toe dat facilitaire diensten data opbouwt van waaruit kwaliteit en efficiëntie verder kunnen verbeterd worden. We hebben bijvoorbeeld als target dat een patiëntenkamer gepoetst is voor de bezoekuren starten. Met onze nieuwe manier van werken kunnen we meten of we daarin slagen en op basis van feiten eventuele verdere beslissingen nemen.”