Overslaan en naar de inhoud gaan
Medisch

Corona heeft veel aanpassingen met zich meegebracht: niet meer knuffelen of een hand geven, een social distance houden, mondmasker dragen, … Maar wat als je een (vermoedelijke) coronapatiënt moet reanimeren? Dan kan je toch geen social distancing doen? Om de nieuwe richtlijnen rond reanimatie onder de knie te krijgen, organiseert onze spoeddienst simulatietrainingen voor spoedmedewerkers.

Extra bescherming, even goede zorg

Door het coronavirus werd de zorg plots geconfronteerd met een verhoogd risico op besmetting van de behandelende omgeving. Zorgmedewerkers moeten zich dus extra gaan beschermen, zeker op momenten waarop de kans op druppelvorming groot is (zoals bij een reanimatie). Met de simulatietrainingen wil onze spoeddienst hun collega’s voorbereiden op levensreddende handelingen met meer bescherming, maar met een even goede behandeling voor de patiënt.

Train as you fight

Bij een simulatietraining wordt er ‘hands-on’ een scenario doorlopen waarbij van elke deelnemer verwacht wordt te handelen zoals in de realiteit. Het draait om het principe ‘train as you fight’: oefen je vaardigheden, zodat je ze in realiteit kan inzetten om zo tot de beste zorgverlening te komen.

2 scenario’s, 4 hulpverleners

Tijdens de simulaties van 3 uur trainen vier hulpverleners telkens twee scenario’s: de reanimatieprocedure shokbaar en niet-shokbaar ritme bij een vermoedelijk positieve coronapatiënt. Om het ‘realiteitsgevoel’ te verhogen, wordt er materiaal uit de dagelijkse zorg gebruikt, zoals: monitoring apparatuur, defibrillatoren en het interventiemateriaal dat ook pre-hospitaal wordt gebruikt.

Meer weten over onze spoeddienst?