Jaarlijks staat 14 november in het teken van patiënten met diabetes. Wist je dat een op drie personen met diabetes niet weet dat hij of zij de aandoening heeft? Op de Wereld Diabetes Dag geeft het diabetescentrum van AZ Sint-Maarten je graag meer uitleg over suikerziekte.
Wat is diabetes?
Diabetes is een chronische aandoening, ook bekend als suikerziekte, waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. Je lichaam maakt te weinig insuline aan of de geproduceerde insuline werkt onvoldoende. Hierdoor nemen je lichaamscellen onvoldoende suiker op, waardoor de suiker zich ophoopt in het bloed.
Wat weet je over suikers en suikerziekte?
Het diabetescentrum zet enkele veelvoorkomende stellingen op een rijtje. Weet jij of deze juist of fout zijn? Klik op de stelling om het antwoord te lezen.
FOUT. Diabetes heb je of heb je niet. Er zijn geen variaties, maar er bestaan wel verschillende vormen. De meest voorkomende zijn diabetes type 1, diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes.
Overgewicht of het eten van veel suikers zijn geen oorzaken van diabetes type 1. Dit ontstaat namelijk als gevolg van een auto-immuunaandoening. Diabetes type 2 komt voor uit insulineresistentie en een verminderde insulineproductie. Een ongezonde levensstijl en zwaarlijvigheid verhogen het risico op diabetes type 2, maar ook leeftijd en erfelijke aanleg spelen hierin een rol.
JUIST. Diabetes is een chronische aandoening. Je kan er dus niet van genezen. Een gezonde levensstijl, opvolging en behandeling van je diabetes zijn wel belangrijk om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te maken en problemen te voorkomen.
FOUT. Je moet niet suikervrij eten als je diabetes hebt. Je lichaam haalt ook bloedsuikers uit de koolhydraten van andere producten zoals melk, brood en aardappelen. Suikers heb je soms hard nodig om een lage bloedsuikerspiegel (hypo) op te lossen.
Kies voor voeding met minder suikers en andere koolhydraten en zet bewust in op een gezonde levensstijl. Wist je trouwens dat er in sinaasappelsap bijna evenveel suikers zitten als in cola?
FOUT. Een behandeling op maat is cruciaal om problemen op korte of lange termijn te voorkomen of verminderen. Er bestaan verschillende mogelijkheden: suikerverlagende tabletten, bloedglucosemeters of sensoren en insulinetoediening via een spuitje of insulinepomp.
Laat je begeleiden door specialisten, zoals het diabetescentrum in AZ Sint-Maarten.
JUIST. Het is mogelijk dat diabetes problemen aan de bloedvaten veroorzaakt, wat kan leiden tot hartaandoeningen en problemen ter hoogte van de bloedvaten in de hersenen en benen.