AZ Sint-Maarten streeft naar een isolatiearm en fixatiearm beleid. Het isoleren, afzonderen of fixeren van patiënten zijn uitzonderingsmaatregelen waarvoor we strikte procedures hanteren.
- Fixatie is elke handeling of elk gebruik van materiaal of medicatie die de bewegingsvrijheid van een persoon beperkt, verhindert of belemmert, waarbij de persoon niet zelfstandig zijn bewegingsvrijheid kan herwinnen.
- Isolatie of afzondering is het verblijf van een zorggebruiker in een daartoe speciaal voorziene individuele afzonderingskamer, hetzij in een andere individuele toezichtsruimte, welke de zorggebruiker niet zelfstandig kan verlaten (het gaat hier niet om isolatie in het kader van besmettingsgevaar).
- Dwangmedicatie is het toedienen van medicatie (bv. kalmeringsmiddelen) aan (1) een persoon die in staat is zijn toestemming te geven, maar dit weigert, of aan (2) een persoon die niet in staat is toe te stemmen, maar zich tegen het toedienen van de medicatie verzet.
Preventieve maatregelen
Vooreerst zullen er alternatieve en preventieve maatregelen getroffen worden om isolatie of afzondering en fixatie te vermijden. Er wordt slechts tot isolatie of fixatie overgegaan indien de veiligheid en gezondheid op geen enkele andere manier kan worden gevrijwaard.
Beslissing fixatie of isoleren / afzonderen
De beslissing tot fixatie of isolatie wordt steeds multidisciplinair genomen door het begeleidende team onder supervisie van een arts. Hetzelfde team beslist ook over de afbouw ervan. Elke beslissing staat steeds uitgebreid gedocumenteerd in het patiëntendossier.
Indien we patiënten fixeren of afzonderen passen we ook steeds toezichtsmaatregelen toe. Op spoed en op PAAZ (Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis) bijvoorbeeld staat de prikkelarme toezichtsruimte onder cameratoezicht. Op PAAZ zijn de prikkelarme ruimtes ook voorzien van een parlofoon waarlangs in twee richtingen gecommuniceerd kan worden vanop de verpleegpost. Op regelmatige tijdstippen zal er een verpleegkundige tot in de toezichtsruimte gaan om in gesprek te gaan met de patiënt, zijn parameters indien nodig te controleren, medicatie toe te dienen, hygiënische zorgen toe te dienen en/of eten en drinken te voorzien.
Dwangmedicatie
Wanneer medicatie-inname of sedatie wenselijk is voor de veiligheid en gezondheid van de patiënt, zal steeds gevraagd worden om de medicatie vrijwillig in te nemen. Wanneer de patiënt weigert zal, zonodig en op beslissing van de arts, medicatie onder dwang toegediend worden.
Terugkoppeling
Naaste familie of mantelzorgers krijgen steeds de nodige informatie zolang dit kan volgens de wet op privacy en beroepsgeheim. Zij kunnen ook op elk moment bij de behandelende arts terecht voor vragen. Aangezien de arts een beslissing tot fixatie, isolatie of dwangmedicatie vaak in een urgente situatie neemt, is voorafgaande afstemming niet steeds mogelijk.