Onze pastors zijn er voor iedereen die op zoek is naar zingeving en steun in moeilijke momenten.

Leven zonder bewust met zingeving bezig te zijn, is niet moeilijk. Maar vroeg of laat brengt ziekte die dimensie toch binnen. Op dat moment staan velen er alleen voor. Ziekenhuispastores kunnen dan een verschil maken. 

 

Vraag een pastor

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Als eerste: even tot rust komen. Dat kan in de kapel op de derde verdieping (route 337) of in de stille ruimte op de eerste verdieping (route 121).

Moeilijke momenten

Er zijn tal van moeilijke momenten waarop je nood kan hebben aan bezoek, een gesprek, een gebed of een ritueel.

  • Als je gewoon even wilt praten in vertrouwen.  Soms is het gemakkelijker om te praten met iemand anders dan je naasten.
  • Bij tal van zin- en geloofsvragen, zoals hoe gaat het nu eigenlijk met mij? Hoe kan ik vrede vinden in mijn hart? Hoe hou ik het vol? Hoe kijk ik naar de toekomst? Hoe kijk ik terug op mijn leven? Is er een God die mij dragen kan?
  • Bij een ingrijpende beslissing.
  • Voor een operatie of behandeling.
  • Na een 'slechtnieuwsgesprek'.
  • Als het je allemaal even teveel wordt.

Communie

Het is mogelijk om wekelijks of dagelijks de communie te ontvangen op de kamer. Je geeft hiervoor best een seintje aan de verpleging op de afdeling.

Ziekenzalving of –zegen

Wanneer woorden tekort schieten, vinden we troost en kracht in zegenen en zalven, in spreken en zwijgen, in tederheid en verbondenheid. De ziekenzalving of -zegen kan zo’n gelovige steun zijn. Aarzel niet om de verpleegkundigen of pastors hierover aan te spreken.

Je kan de ziekenzalving/ziekenzegen ontvangen op de kamer. Daarnaast worden er ook geregeld gemeenschappelijke ziekenzalvingen georganiseerd waarvoor je wordt uitgenodigd.

Liefde tot het einde

Naar het levenseinde toe of bij overlijden kan de familie beroep doen op de ziekenhuispastors.

Doopsel

Voor het doopsel kan je contact opnemen met het secretariaat van je parochiegemeenschap, zoals het pastoraal contactpunt parochies te Mechelen.

Zondagsviering

Op zon- en feestdagen is er een eucharistie- of woord- en communieviering om 10.15 uur in de kapel op de derde verdieping. Vrijwilligers zullen je graag begeleiden naar de viering.

Er is ook een eucharistieviering op televisie, afwisselend op zender één om 10 uur en op de Nederlandse zender NPO om 10.30 uur.

Contacteer ons

Vraag aan de verpleegkundigen om je in contact te brengen met de pastors. Via de onderstaande gegevens kan je ons rechtstreeks bereiken.