Overslaan en naar de inhoud gaan

Sommige vrouwen verkiezen een reconstructie na een borstamputatie of borstsparende chirurgie. Andere vrouwen kiezen voor het dragen van een uitwendige prothese. Wat de ideale oplossing is voor de ene vrouw is dat niet noodzakelijk voor de andere. Belangrijk is dat iedere vrouw de verschillende behandelingsopties kent en op basis van die informatie haar persoonlijke keuze maakt. Ook na een borstsparende operatie kan een borstreconstructie besproken worden om bijvoorbeeld de symmetrie tussen de borsten te herstellen.

Tijdstip

Een borstreconstructie kan zowel laattijdig (secundair) als gelijktijdig (primair) uitgevoerd worden. Een laattijdige reconstructie kan al zes tot twaalf maanden na de amputatie of het beëindigen van de nabehandeling. Bij een primaire reconstructie volgt de reconstructieve procedure meteen op het verwijderen van de tumor of de hele borst. Op die manier worden twee operaties tot een enkele gereduceerd. Gewoonlijk heeft dat ook enkele psychologische en esthetische voordelen voor de patiënt.

Technieken

Er zijn verschillende methoden voor borstreconstructie. Welke techniek het beste resultaat geeft, hangt af van je leeftijd, lichaamsbouw, vorm en volume van de borsten, eventuele voorgaande operaties en nabehandeling. Elke techniek heeft daarbij voor- en nadelen. Een grondig overleg met de plastisch chirurg is dus heel belangrijk.

Individuele behoefte centraal

AZ Sint-Maarten biedt haar patiënten de meest up-to-date technieken aan op het gebied van borstreconstructie. We wegen zorgvuldig af welke techniek of combinatie van technieken het best beantwoordt aan de individuele behoefte.