Overslaan en naar de inhoud gaan

Oncorevalidatie

Hoe win je de verloren energie na behandeling van borstkanker terug?

In onze westerse wereld krijgt een op de drie mensen in de loop van zijn leven de diagnose van kanker. De confrontatie met kanker betekent echter niet meer hetzelfde als enkele tientallen jaren geleden. Vandaag kunnen mensen de ziekte bevechten en overleven. Dankzij een snellere diagnose en verbeterende behandelingen wordt de groep van mensen die kanker overleven ook steeds groter. Maar de impact ervan blijft groot, ook op het leven na de behandeling.

Als we ons specifiek toespitsen op borstkanker, moeten we vaststellen dat vandaag een op acht vrouwen er ooit mee te maken krijgt.  Bovendien wijst onderzoek uit dat 90 % van die vrouwelijke patiënten klagen van vermoeidheid. Voor meer dan de helft van hen blijft de klacht ook nog lang na het afronden van de behandeling bestaan.
Die vermoeidheid wordt door hen beschreven als een gevoel van leegte en totale uitputting. Het is ook de oorzaak van andere klachten zoals concentratieproblemen, verlaagde weerstand tegen frustraties, neerslachtigheid, verminderd zelfvertrouwen, ...

AZ Sint-Maarten biedt antwoord op die klachten via het oncorevalidatieprogramma dat vooral een opstap wil zijn naar een betere re-integratie in de wereld buiten het ziekenhuis.  Patiënten ondervinden na kanker vaak moeilijkheden bij werkhervatting en het terug opnemen van dagelijkse taken. Het programma wil de patiënten laten ervaren hoe je de verloren energie kan terugwinnen.  

Er wordt gewerkt aan de lichamelijke conditie. Dit kan in groep met andere patiënten, maar iedereen volgt een individueel schema. De effecten van de fysieke training zijn:

  • betere conditie en betere spierfitheid
  • gunstig effect op zuurstofopname en bloedcirculatie
  • verminderde vermoeidheid
  • goed zelfgevoel: je gaat een uitdaging aan en zet je ervoor in

Praktische info

Deelnemers komen twee tot drie keer per week een uur sporten onder begeleiding van een kinesist.

Wie graag met lotgenoten sport, kan aansluiten bij de groep op:

  • maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur
  • woensdag tussen 13 en 14 uur

Het is ook mogelijk om te komen sporten in de namiddagen tussen 13 en 17 uur.

Deelname en voorbereiding

Wie kan deelnemen?

Het oncorevalidatieprogramma richt zich op patiënten met borstkanker die hun curatieve behandeling (chemotherapie en/of radiotherapie) afgerond hebben en zich daardoor lichamelijk en/of mentaal minder goed voelen dan voor hun diagnose en behandeling.

Patiënten die nog onder hormoontherapie of targettherapie staan, kunnen al wel in het programma stappen.

Ook patiënten met uitzaaiingen, die dus niet meer curatief behandeld worden maar wel om de ziekte tegen te houden, kunnen baat hebben bij fysieke revalidatie. Ook zij kunnen zich dus aanmelden bij de fysische geneeskunde. Met hen zal individueel bekeken worden hoe hun fysiotherapie vorm zal krijgen. Dit volgt dus niet altijd bovenstaande frequentie en doelstellingen. het kan dan zowel behoud van spierkracht en energie betreffen, als het werkelijk verbeteren van hun fysieke conditie. Dit wordt in gesprek met de arts bekeken.

Hoe verloopt de voorbereiding?

Alvorens de patiënt kan starten met de revalidatie moet hij een afspraak maken bij een van de artsen fysische geneeskunde. De arts bespreekt met de patiënt de doelstellingen. We streven er immers naar dat iedere deelnemer met realistische verwachtingen aan de revalidatie begint. Als de patiënt start met de revalidatie maakt de arts een eerste afspraak met de kinesist.